Elindult a karácsonyi roham a piacokon: így alakulnak az ünnepi húsárak

2025. 12. 11., 17:46
Elkezdődött a karácsonyi bevásárlási roham a kecskeméti piacon. A pulyka, a kacsa és a csirkecombból készülő fogások ilyenkor különösen népszerűek, és sokan már jó előre megveszik az alapanyagokat, majd lefagyasztják, amit csak lehet. Megnéztük, mely húsok fogynak a legjobban, és mennyibe kerülnek idén az ünnepi asztal kedvencei.
A galéria 7 képet tartalmaz

A kecskeméti piacon már most érződik az ünnepi készülődés. Sokan jó előre megtervezik, mi kerül majd a karácsonyi asztalra. A vásárlók többsége szerint jelentős költség egy teljes menü elkészítése:

– Huhh, nagyon sok. Most meg kocsonyának valót vettem, azt meg kell csinálni előtte, 40-50.000 forint biztos rámegy azért. A hús is drága, a marhahús is drága
— panaszkodik Man Axelné Gizi.

Egy másik vásárló, Pásztorné Erzsébet szerint is elég magasak az árak. Másnál viszont jóval olcsóbbra jön ki az ünnep.

– Hat főre készítem. Vannak tyúkjaim, úgyhogy az nagyon nem kerül pénzbe, csak a sertéshús. 5-10.000 forint között bele fog férni
— meséli MikLósné Éva.

A kereskedők szerint a forgalom napok óta folyamatosan élénkül. Az egyik kecskeméti húsüzlet tulajdonosa, Jurászikné Horváth Mária szerint a legnépszerűbb húsok közé idén is a pulyka és a kacsa tartozik. A kacsamellfilé kilója 5290 forint, a pecsenyekacsa comb 4390, a hízott kacsacomb 3990, a kacsamáj 17.800, a hízott libamáj 20.000 forint felett van. A pulykamellfilé 4000, a csirkecomb kilója pedig 1700 forint körül alakul. „Nem nagyon változtak az árak, a tavalyihoz képest szinte mondhatjuk, hogy maradtak" – összegzi a baromfiszaküzlet társtulajdonosa.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a következő napokban tovább nő majd a forgalom, hiszen a legtöbben csak az utolsó pillanatban szerzik be, ami a családi vacsoráról semmiképp sem hiányozhat.

A témával bővebben a KTV Kiemelő című magazinjában foglalkozunk.