Elindult az NJE START program

2023. 05. 17., 16:51
Új, innovatív képzési program indult el a Neumann János Egyetemen. Az NJE Startnak köszönhetően tavaly szeptemberben egy új szakirányspecifikus oktatási formát sikerült elindítani a műanyag specializáción. Az oktatási intézmény ma három partnerrel kötött megállapodást, mely még szorosabb kapcsolatot tesz levetővé a hallgatók és a cégek között.
A galéria 24 képet tartalmaz

Tavaly szeptemberben indult útjára a Neumann János Egyetem műanyag specializációján egy új szakirányspecifikus oktatási formát. Az NJE START program levetővé teszi a hallgatók-egyetem és a cégek közötti még szorosabb kapcsolat kialakítását. Ma délelőtt három műanyagipari feldolgozó és fröccsöntő céggel, a DELTAPLAST Zrt-vel, a Ferroplast Kft-vel és a POPGRO PLAST Kft-vel írt alá együttműködési megállapodást az egyetem.

Dr. Fülöp Tamás, az egyetem rektora elmondta, hogy a Neumann János Egyetem által kibocsátott diplomának a valódi értékét az jelenti, hogy olyan képzést tudnak biztosítani, amelynek köszönhetően a hallgatókat gyakorlatorientált felkészültséggel tudják kibocsátani a munkaerőpiac számára. Ennek pedig óriási jelentősége van a versenyképesség szempontjából.

– Az NJE START program egy nagyon fontos példája annak, hogy hogyan tudjuk még közvetlenebb módon a vállalatok igényeit felmérni annak érdekében, hogy a munkaerőpiacon minél inkább versenyképes diplomát adjunk- hangsúlyozta dr. Fülöp Tamás.

Az NJE START képzést úgy alakították ki, hogy a hallgatók képesek legyenek azokat a technológiákat megismerni, amelyek mérnökként rájuk várnak.

– Az ötödik félév az NJE START program indítása egyben. Ekkor végigjárják hallgatóink a partnercégeket, megismerkednek azokkal a technológiákkal, amelyek az egyes partnereknél jelen vannak, használatban vannak. Miután ezt a palettát látva döntést hoztak arról, hogy melyik számukra a legszimpatikusabb, akkor a 6., 7. félévben már a kiválasztott vállalatnál, a számukra legizgalmasabb technológia tanulmányozásával fogják az idejüket eltölteni nyilatkozta dr. Kovács Lóránt, dékán.

Az egyetemen zajló, országosan is egyedülálló oktatási, módszertani fejlesztésnek köszönhetően, egyre népszerűbben az intézmény képzései. Ehhez a sikerhez hozzájárulnak a vállalatok, ők tudják leginkább azt, hogy a munkaerőpiacnak mire van szüksége, milyen képesítésre, felkészítésre van igény. Ez egy közvetlen jelzés az egyetem felé, így értékes diplomát tudnak kibocsátani. 

– Az NJE START program lényege, hogy egy rövid ciklusú, gyakorlatorientált képzési formát biztosít, mely a szereplők számára nagyon kedvező feltételeket és kimeneti eredményeket adhat. A résztvevő hallgatók eddigi visszajelzései nagyon pozitívak, magas színvonalúnak és egyedinek tartják a programot, amely a jövőbeli egyetemi képzési formába tökéletesen illeszkedik
— hangsúlyozta Bata Attila, az NJE START projektmenedzsere.

A projekt következő fontos mérföldköve, hogy a START program a teljes GAMF Karon megvalósításra kerüljön, további távlati cél a képzés kiterjesztése az egész egyetemre.