Elkészült és május 16-án megnyílik a P+R parkoló Homokbányán

2024. 05. 07., 12:24
Jelentősen csökkentheti Kecskemét belvárosának járműforgalmát és parkolóinak zsúfoltságát az a P+R parkoló, amely már elkészült Homokbányán és május 16-án meg is kezdi működését. A Helvécia, Ballószög, Kadafalva és Homokbánya felől érkező lakosok ezen a várakozóhelyen hagyhatják ingyenesen járműveket és onnan buszokkal mehetnek tovább szintén ingyenesen a belvárosba. Az úttörő kezdeményezés a forgalomterhelésen túl csökkenti majd a városközpont légszennyezettségét is.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 13 képet tartalmaz

Egy hónap alatt készült el az a 120 férőhelyes P+R parkoló Homokbányán, amely az önkormányzat tervei szerint jelentősen csökkenti Kecskemét belvárosának forgalom, zaj és légszennyezettség terhelését. A közel 3000 négyzetméteres terület mai (kedd) átadóján a körzet önkormányzati képviselője azt mondta, hogy a várakozóhely legnagyobb előnye az lesz, hogy csökkenti a városközpontban a személygépkocsik számát.

- Meg kell szerettetni az autósokkal ezt a helyet és ezzel együtt a tömegközlekedés használatát
— mondta a beruházás átadóján Sipos László önkormányzati képviselő.

A P+R parkolókat a Városrendészet üzemelteti illetve rendszeresen ellenőrzi majd. A terület biztonságát köztéri kamerarendszer erősíti.

- Azt gondolom, hogy az 52-es útról, Kadafalva illetve Ballószög felől érkezők számára nagyon jó lehetőség lesz mindez arra, hogy gépkocsiról a tömegközlekedésre váltsanak
— hangsúlyozta a sajtótájékoztatón dr. Német Zsolt, a Kecskeméti Városrendészet vezetője.

Az itt hagyott autók után megváltott parkolójegyekkel egy személy az adott napon éjfélig ingyenesen utazhat a helyi, valamint a távolsági járatokon, illetve a MÁV Kecskeméten belül megállóval rendelkező vonalain.

- A rendszer finomhangolása még folyamatban van, de jövő héten már használhatják a tömegközlekedés minden formáját a külterületen és az agglomerációban élők a személygépkocsik alternatívájaként
— hangsúlyozta a rendezvényen Hári Ernő, a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. ügyvezetője. 

A P+R parkoló május 16-án kezdi meg működést. Ekkor az ide telepített automatából lehet majd parkolójegyet váltani.

Csupán a gépkocsi rendszámát kell begépelni, a kiadott jegy pedig az adott napon éjfélig ad jogosultságot a tömegközlekedés ingyenes igénybevételére egy személy számára.