Engert Jakabné és dr. Szentannay Judit az óvodai lisztérzékenység-szűrésekről

2024. 04. 09., 20:07
Napjaink egyik fontos egészségügyi problémája a lisztérzékenység, amelyet időben felismerve számos súlyos szövődményt kerülhetnek el az érintettek. Az önkormányzat támogatásával a kecskeméti óvodákban a gyermekek ingyenes szűrővizsgálaton vehetnek részt április elejétől. Az eddigi szülői visszajelzések alapján több mint 1.400 gyermeknél végezhetik el a fájdalommentes gyorstesztet, melynek eredménye öt perc alatt rendelkezésre áll. A szűrés egy iránydiagnózist ad, pozitív eredmény esetén szakorvossal kell felvenni a kapcsolatot. A témában Engert Jakabné alpolgármester és dr. Szentannay Judit gyermek-gasztroenterológus szakorvos volt a vendégünk a KTV Kiemelő magazinjának kedd esti adásában.

A lisztérzékenység a kalászos gabonák fogyasztásával provokált autoimmun betegség, mely a bélrendszer és más szervek károsodását okozza. Kutatások bizonyítják, hogy a lisztérzékenység szövődményeinek előfordulása ugrásszerűen megnő, ha csak felnőtt korban ismerik fel. A betegséget időben felismerve számos súlyos szövődmény kerülhető el.

Mint dr. Szentannay Judit gyermek-gasztroenterológus szakorvos a KTV stúdiójában elmondta, számos tünet árulkodhat a lisztérzékenység jelenlétéről. Ezek közé tartozik a hasmenés, a hasfájás, a haspuffadás, a hányás, illetve magasabb életkorban a székrekedés. Sok nem emésztőszervi tünetet is okozhat a lisztérzékenység, vagy idegen szóval cöliákia: például, ha valakinek régóta vérszegénysége van, és nem tudják megmagyarázni, miért, akkor lehet, hogy ez áll a háttérben. Ha a gyermek nem fejlődik, nem nő megfelelően, annak a hátterében is állhat lisztérzékenység, mint ahogyan ingerlékenységet és krónikus fáradtságot is okozhat. Felnőttkorban a meddőségnek is nagyon gyakori oka, csontritkulást, ízületi panaszokat válthat ki, de akár fogzománc-eltéréseket is generálhat, vagy a szájban afták kialakulásához vezethet – sorolta a tüneteket dr. Szentannay Judit.

A gyermek-gasztroenterológus kitért arra is, hogy Európában viszonylag sok a lisztérzékeny ember, számuk a lakosság 1-2 százalékára tehető, ráadásul – főképp a felnőttek körében – sokszor nincs még diagnosztizálva a betegség, így a lisztérzékenységben szenvedők valódi aránya ennél biztosan magasabb.

Az önkormányzat támogatásával április elején elindult a lisztérzékenység szűrése a kecskeméti óvodákban. A Csipkerózsika szűrőprogram keretében a hatéves korú gyerekek ingyenes lisztérzékenységi vizsgálaton vehetnek részt. A vizsgálatokat szakemberek végzik a szülők beleegyezésével.

Engert Jakabné alpolgármester a KTV-nek elmondta: a szülők nagy arányban hozzájárultak a vizsgálathoz, így több mint 1.400 gyermek szűrése valósulhat meg az önkormányzati óvodákban, továbbá több egyházi és magánóvoda is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Dr. Szentannay Judit hangsúlyozta, hogy a szűrésen egy gyorstesztet végeznek, melynek pozitív eredménye is csak a lisztérzékenység gyanúját jelenti. Az ilyen gyerekek étrendjét egyelőre nem kell megváltoztatni, ugyanakkor fel kell venni a kapcsolatot a háziorvossal, aki gasztroenterológus szakorvoshoz fogja irányítani a gyermeket, itt fogják alaposabban kivizsgálni a cöliákia jelenlétét. A gyorsteszt negatív eredménye pedig csak egy pillanatképet mutat, azt, hogy a gyermek aktuálisan nagy eséllyel nem szenved a betegségben. A tüneteket ilyen esetben is figyelni kell, mert a lisztérzékenység bármilyen életkorban kialakulhat – mutatott rá dr. Szentannay Judit.

Azoknál a gyerekeknél, akiknél valóban beigazolódik a betegség jelenléte, az étrend megváltoztatására van szükség. Obbágy Tiborné, a Corvina Óvoda intézményvezetője stábunknak elmondta: az óvoda konyhája képes biztosítani a gluténérzékeny diétát. Az érintett gyermekek külön, saját névvel ellátott „ételesben” kapják meg az ebédet, a tízórait, uzsonnát pedig külön csomagolva. A konyha bármilyen étrendet tud biztosítani – emelte ki az intézményvezető.

Engert Jakabné hangsúlyozta, hogy az önkormányzat elkötelezett az egészségügyi szűrések és a prevenció iránt. Felidézte, hogy az elmúlt években többek között támogatták a lányoknál a humán papillomavírus (HPV) szűrését, valamint minden óvodának biztosították az Epipen injekciókat, melyekkel az allergiás reakció legsúlyosabb formája, az akár életveszélyes anafilaxiás sokk kezelhető. Az Epipenek beadására az óvónők képzésen vettek részt.