Exkluzív interjút adott nekünk Romsics Ignác

2023. 10. 10., 14:02
Október 3-án mutatták be a Katona József Könyvtárban Romsics Ignác Széchenyi díjas történész akadémikus és Füzi László József Attila díjas irodalomtörténész önéletrajzi köteteit. Az esemény előtt a kiváló történész exkluzív interjút adott a Múzsa magazinnak, amelynek szerkesztett változatát ma este, a Hírórát követően láthatják.

Professzor dr. Romsics Ignác Széchenyi díjas történész akadémikus Hetven év címmel kétkötetes egotörténeti munkát jelentetett meg a közelmúltban. A különleges műfajú önéletírás értékelést ad eddigi pályafutásának egyes állomásairól, számba veszi itthoni munkahelyeit, külföldi tanulmányútjait, konferenciaszerepléseit, megjelent könyveit és egyéb fontosabb publikációit, és még jól adatolt korrajzot is ad a rendszerváltás előtti és utáni tudományos életről, az egyetemi világot is átszövő irigységekről, a pozíciókért folyó harcokról és egymás kisszerű lejáratási kísérleteiről. Romsics Ignác kendőzetlenül beszél a saját konfliktusairól is, nem tagadva a konfliktusok keletkezésében játszott szerepét, amely részben nehezen irányítható személyiségéből fakad.

Romsics professzor a könyvbemutató alkalmával exkluzív interjút adott a Múzsa magazinnak.  Az interjút a riporteri kérdések esetenkénti megkurtításával láthatják majd, azonban az akadémikus mondandóját érintetlenül hagytuk.

Romsics Ignác 1973-tól 1977-ig Kecskeméten, a Bács-Kiskun megyei Levéltárban dolgozott segédlevéltárosként. Többek között erről az időszakról is beszélt kameránk előtt.

– Nagyon humánus igazgatóm volt a levéltárban Iványosi Szabó Tibor, aki szegény egy vagy két évvel ezelőtt meghalt a Covidban. Minden segítséget megkaptam tőle, egyáltalán nem volt féltékeny, egyáltalán nem akart elnyomni, hanem igazi pedagógusként segítette a pályám alakulását
— emlékezett vissza a történész.

A Hírórát követően a 20 órakor kezdődő Múzsa magazinban összeállítást láthatnak az egy héttel ezelőtti könyvbemutatóról, és megnézhetik a Romsics Ignác akadémikussal készített exkluzív interjúnkat is. Ne hagyják ki!