Fantasztikus veterán autók vették birtokba Kecskemét főterét

2023. 05. 07., 16:18
Még egy 1911-es Ford T-modell is leparkolt a Városháza elé ma délelőtt. Rajta kívül még mintegy 40 veterán jármű sorakozott fel a Főtérre. Az esemény a Hírös Veterán Jármű Sportegyesület háromnapos rendezvényének volt a záróakkordja, ugyanis a szervezet idén 10 éves. Ezt a jubileumot ünnepelték meg a Tisza Classic Veterán Járműtúra Találkozóval.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 27 képet tartalmaz

Nem lehetett betelni a látvánnyal ma délelőtt a Városháza előtt. Közel 40 veterán jármű sorakozott fel, köztük egy fantasztikus 1911-es Ford T-modell.

A rendezvény egy fontos évforduló része volt, ugyanis 10 éves a Hírös Veterán Jármű Sportegyesület. Ezt a jubileumot egy nagyszabású, háromnapos eseménnyel, a Tisza Classic Veterán Járműtúra Találkozóval ünnepelték meg. A rendezvény a Lakiteleki Népfőiskolán kapott helyet, onnan indult a túra, melynek során a Tisza vidékét tekintették meg a résztvevők. Tegnap egy kiállítás mentén egy szakmai konferencia is helyet kapott. Ma pedig Kecskemétre érkeztek a veterán járművek, hogy megmutassák magukat a helyieknek.

Az egyesület járművei elég nagy időbeli spektrumot fognak át itt a Főtéren. Mindegyik a maga nemében igazi csemege. Van a ’20-as évekből is itt járművünk, egészen a ’90-es évek elejéig. Az autók minősége és változatossága miatt érdemes ezeket végignézni. A felszereltségük alapján a régebbi modellek még nem nagyon rendelkeztek extrákkal, az újabbakban viszont már nagyon sok minden benne van, ami a mai autóknak is a becsületére válna
— mondta Csernák Sándor, a Hírös Veterán Jármű Sportegyesület elnöke.

Gyulai Tamás, a sportegyesület titkár a Kecskeméti Médiacentrumnak elmondta: nagyon örül annak, hogy ma bemutatkozhattak a Főtéren, ahová közel 40 autó érkezett az ország számos pontjáról. Tamás maga is két autóval érkezett a felújított Városháza elé.

Minden márkából sikerült kihozni a saját autókból kettőt, és még kettő ott maradt a Lakiteleki Népfőiskolán. A legújabb szerzeményem mögöttem van, ő egy rally-legenda, egy Audi GT coupé a ’90-es évekből, már 36 éves. A mögötte lévő zöld párja pedig már 41, mind a kettő "családtag" és napi használat lesz
— mondta Gyulai Tamás, a Hírös Veterán Jármű Sportegyesület titkára.

Felidézte, hogy az egyik előadásukat Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke nyitotta meg. – Ő fejezte ki nagyon szépen, hogy miért vagyunk mi fontosak ezekkel a veterán autókkal a jövő számára. Először is, megtartjuk a történelemnek ezeket a részeit és ápoljuk őket. Megpróbáljuk a fiataloknak átadni azt a lelkesedést, ami ezekben az autókban benne volt, hogy lássák, milyen volt a múlt, és honnan indultak ezek a járművek. Ameddig tudjuk, megtartjuk őket – fogalmazott Gyulai Tamás.

Gaál József alpolgármester is megtekintette a különleges járműveket és köszöntötte a kecskeméti egyesületet, ugyanis szerepük nagyon nagy értékkel és üzenettel bír a város számára.

Nagyon fontos, hogy a hagyományokat ilyen módon is ápoljuk. Ezek az autók a maguk korának mérnöki csodái voltak, az igényesség, a műszaki kultúra és minden olyan tudás bennük volt, ami akkor létezett. Ezeken a "guruló múzeumokon" keresztül a gyerekeknek, fiataloknak be lehet mutatni, hogy hogyan jutott el a mai szintre az autógyártás, ami különösen fontos és aktuális itt Kecskeméten a Mercedes jelenléte miatt
— emelte ki Gaál József.

Az alpolgármester hozzátette: azért is nagyon fontos, hogy van egy ilyen egyesület Kecskeméten, mert a Neumann János Egyetem GAMF karán van egy innovatív anyagok és járművek tanszék, ami ezzel a területtel foglalkozik kutatási és oktatási szinten is. – Egyébként az egyesület a Múzeumok éjszakáján éppen a GAMF területén szokta a járműveket kiállítani, tehát van egy kapcsolat, van egy együttműködés közöttük – mondta Gaál József.

A fejlődés nem áll meg az egyesületnél. A mostani Tisza Classic eseményből szeretnének hagyományt kovácsolni, de találkozhatunk velük a Múzeumok éjszakáján és a Jazz Fővároson is.

A vasárnapi veteránautó-kiállításról bővebb összeállítást láthatnak a KTV hétfő esti hírórájában.