Február 28-án emelik helyére az egyetem gyalogoshídját - lezárják az utat

2023. 02. 23., 11:50
Teljes útzár mellett, egy darabban emelik a helyére a kecskeméti CAMPUS projekt gyalogos hidjának az Izsáki út feletti részét 2023. február 28-án. A Neumann János Egyetem régi és új épületegyüttesét összekötő híd kivitelezése során fokozottan figyelnek arra, hogy ne okozzanak fennakadást a város életében, ezért a szerkezet beemelését is kedd éjjelre, a helyi tömegközlekedés üzemszünetével összhangban 23:15 és hajnali 4:15 közé időzítették. A forgalmat eközben az Izsáki út – Ipoly utca – Kiskőrösi út– Korhánközi utca – Dr. Szobonya Zoltán utca – Izsáki út útvonalra terelik - áll az alapítvány közleményében.

A gyalogoshíd a Neumann János Egyetem régi GAMF főépületét fogja összekötni az 52-es út túloldalán létesülő új épületegyüttessel. Az egyetemi polgárok számára biztonságos felső közlekedési lehetőséggel szolgáló hídszerkezetet elsőként a már elkészült új oktatási épülethez, illetve az épülő Oktató és kutatóközpont épületéhez csatlakoztatják.

A négysávossá bővülő Izsáki út fölött átívelő 34 méteres szakasz két, egyenként 17 méteres gyártási egységben, közúton érkezett a csepeli gyártócsarnokból a helyszínen kialakított szerelőterületre. Itt az elemeket előbb precízen beállítják és összehegesztik, majd ellátják a korrózióvédelmi bevonatrendszer fedőrétegével, vagyis a szerkezet végleges, halvány szürke színét adó festékréteggel is, hogy az érintett szakasz festése miatt később már ne legyen szükség teljes útzárra.

A korlátoszlopokkal is ellátott szerkezetet 2023. február 28-án éjjel teljes útzár mellett, két autódaruval emelik a már kiépített ferde acélcső-párokból álló pillérekre.

A forgalmat eközben az Izsáki út – Ipoly utca – Kiskőrösi út– Korhánközi utca – Dr. Szobonya Zoltán utca – Izsáki út útvonalra terelik.A híd kivitelezése során fokozottan figyelnek arra, hogy ne okozzanak fennakadást a város életében, ezért az emelést a helyi tömegközlekedés üzemszünetével összhangban 23:15 és hajnali 4:15 közé időzítették.

A felső közlekedést biztosító acélszerkezetű híd 7 darab, 20 és 32 méter között váltakozó támaszközt ível át.  A mostani ütemben összesen 167 méter hosszúságú hídszerkezet épül, amely később az új épületek felé tovább bővíthető. A régi GAMF épülettől az új épületegyüttesig átvezető rész 148 méter, míg a gyalogoshidat az Oktatási Épülethez és a kivitelezés alatt lévő Oktató és kutatóközpont épülethez bekötő rövidebb szakasz együttesen 19 méter hosszú.

A gyalogoshíd teljes szélessége 4,6 méter, használható pályaszélessége 3,4 méter. A hídszerkezetet a gyártása és szerelése során több mint 6830 méter hosszan kell hegeszteni, vagyis a hegesztési varrat hossza megegyezik a 9-es busz teljes útvonalhosszával.

A gyalogoshíd projekt szerinti teljes befejezése még 5 ütemben történi, építése 2023 május végére fejeződik be.