A Fehérlófiával ünnepelte a Ciróka a magyar kultúra napját

2023. 01. 23., 13:46
Bábjátékkal ünnepelte a magyar kultúra napját a Ciróka Bábszínház vasárnap. A Fehérlófia című előadást Veres András vitte bábszínpadra, a szereplőket Lendváczky Zoltán kelti életre.

Kecskeméten a Fehérlófia című bábjátékot láthatták a gyerekek a magyar kultúra napján, vasárnap a Ciróka Bábszínházban. A Fehérlófia az ősi magyar mondavilágba repíti vissza a közönséget, a mitikus motívumok a kortárs bábszínházi formákkal találkoznak az előadás látvány- és hangzásvilágában. Ez az egyik legősibb varázsmesénk, amelynek főhőse sok próbatételen túljutva győzedelmeskedik, küzdelme ma is sokat taníthat a gyerekeknek hűségről és barátságról

Az előadásnak nagy sikere volt. – Szenzációs volt, nagyon tetszett. Annyi átvitt üzenete volt, hogy lehet még egyszer meg kellene nézni - mesélte egy anyuka lelkesen a darab után.

A Fehérlófia című előadást Veres András rendezte, Lendváczky Zoltán egy személyben alakít minden szereplőt. A bábszínész elmondta, a magyar kultúra napján, de az év bármely időszakában kötelességük elővenni az irodalmi kincseket, akár leporolva, átdolgozva a közönség elé tárni.

- Mit is jelent a kultúra? Bennem a gyökereket jelenti, hogy hová tartozom, hogy miről tudok mesélni én, személy szerint. Milyen olyan fontos történeteim vannak, amelyeket szeretnék másokhoz is eljuttatni? Szeretném, hogy ők is megismerjék ezeket a történeteket. A magyar kultúra tele van olyan irodalmi gyöngyszemekkel, mint esetünkben a Fehérlófia története, ami igazi kultúrkincs
— mondta Lendváczky Zoltán bábszínész.