A Nyíri út folytatásának szélesítéséről tájékoztatták a lakosságot

2023. 08. 31., 20:46
A Nyíri út Arborétumon túli szakaszának kiszélesítéséről és az azzal kapcsolatos teendőkről, valamint az ott élők lehetőségeiről tartottak tájékoztatót a polgármesteri hivatal fejlesztéspolitikai valamint mérnöki irodájának munkatársai. A beszélgetést a terület önkormányzati képviselője, Dobos József koordinálta.

A tájékoztatót Balogh Zoltán, a fejlesztéspolitikai iroda vezetője jó hírekkel kezdte, hiszen kiderült, hogy a Nyíri út – Széles köz és 445-ös számú út közötti – mintegy másfél kilométeres részének kibővítése a megvalósítási fázisához ér hamarosan. A beruházás egy sikeres pályázatnak köszönhetően állami támogatásból és önkormányzati önerőből valósulhat meg.

Mindez azt jelenti, hogy már a jövő héten elindul az útszéli növényzet ritkítása, szeptember második felében pedig már az útalap kialakításán dolgoznak majd a munkások. A végleges aszfalt burkolat építése október végén kezdik és a tervek szerint december második felére elkészülhet az útszakasz, amely a hetényegyháziak számára is jó hír, hiszen így a Máriahegyi út északi részét is megnyithatják a két irányú forgalom előtt.

Mint a rendezvényen elhangzott, az út kialakításával párhuzamosan azonban a biztonságos gyalogos forgalmat is garantálni kell. A hivatal szakemberei elmondták, a közösségi tervezést tartanák szerencsésnek. Ebben a formában az emberek, akaratát, ötleteit és a tervezést egy civil szervezet gyűjtené össze és indítaná el, amelyhez a város anyagi segítséget nyújtana.

Ez lehetőséget nyitna arra, hogy tényleg helyi igények alapján alakítsák ki az út menti járdát, de még bizonyos esetekben a szikkasztó árkok elhelyezését is. A tájékoztató beszélgetésen felmerült a gyorshajtás kérdése is. A hivatal illetékesei elmondták, a sebességjelző táblák mellett több alternatív megoldás is létezik, ezek közül a kamerás sebességmérést tartanák a legszerencsésebbnek.