Felcsendült Kecskemét híres harangjátéka

2023. 03. 01., 13:59
Szerda reggel 7 órakor megszólalt a harangjáték Kecskemét szívében. Először a „Kecskemét is kiállítja” című toborzódalt lehetett hallani. A Városháza felújítása miatt 2019 októberében felfüggesztették a zenét, ám a munkálatok befejezése után mától ismét élvezhetjük a gyönyörű dallamokat.
A galéria 23 képet tartalmaz

Délben már egy szélesebb zenei repertoár várta az érdeklődőket. A harangjáték minden órában, így 12-kor is több embert vonzott a Városháza elé. Sok kecskeméti várt már arra, hogy újra felcsendüljenek az ismerős dallamok.

– Nagyon örülök neki. Az ügyintézésemet úgy irányítottam, hogy a harangjátékot meg tudjam hallgatni. Nagyon köszönöm a városunknak, hogy ezt a csodálatos Városházát ilyen széppé tették, és hogy ismét hallhatom a harangjátékot. Mint kecskeméti, nagyon köszönöm ezt a lehetőséget
— mondta stábunknak egy tősgyökeres kecskeméti lakos, Mohácsi Miklósné Margó.

- Olyan elgondolkodtató, ebben a nehéz időszakban jól esik egy kicsit hallgatni - tette hozzá.

Voltak olyanok is, akik életükben először hallották a harangjátékot. Szerkesztő-riporter kollégánk, Berta Bea másfél éve költözött Kecskemétre, akkor már nagyban zajlottak a Városháza felújításának munkálatai. Már régóta várta, hogy hallhassa a híres dallamokat.

– Én még nem hallottam, és már nagyon vártam. Már tegnap is tűkön ültem, hogy legyen március 1-je. Itt voltam reggel 8-kor, hallgattam a toborzódalt, nagyon tetszett. Több kecskeméti ismerősöm van, ők is nagyon várták már. Azt mondják, hogy a felújítás előtt gyakran kijöttek tavaszi vagy nyári estéken hallgatni. Én is szeretnék majd. Amit a legjobban várok, az az Örömóda
— mesélte Berta Bea.

Azt, hogy a kecskeméti harangjáték országos hírnévre tett szert, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Hír Tv stábja is eljött városunkba, hogy rögzítse a zeneszót.

– Nem gondoltam volna, hogy ekkora szenzáció lesz. Én most hallottam először, fantasztikus. A kecskemétiek büszkék lehetnek a harangjátékukra, hozzájárulhat az itt élők önazonosságához. Én itt úgy képzelem, hogy ha jó idő van, nyár van, a kávézók tele vannak, és egy picit mindig megáll az élet, amikor megszólal a harangjáték. Úgy, mint ahogyan Prágában is
— mondta Gutai István újságíró, a Hír Tv regionális tudósítója.

Városunk számára a harangjáték újra felcsendülése egy igazi örömünnep, hiszen e dallamok nélkül nehéz elképzelni Kecskeméten a hétköznapokat.

Mondhatni ünnepnap a mai, hogy újra megszólaltak Kecskemét harangjai több mint hároméves hallgatást követően. Nagy örömmel láttuk, hogy megannyi járókelő lassított vagy állt meg, hogy végighallgathassa a déli harangjátékot
— mondta Balogh Zoltán, a polgármesteri hivatal fejlesztéspolitikai irodavezetője.

- Egész Magyarországon ilyen különleges harangjátéka azt hiszem, méltán mondhatjuk, hogy csak Kecskemétnek van. Ez a 40 év, ami mögötte van, igazán méltóvá tette ezt a harangjátékot arra, hogy a turisták széles rétege látogasson ide városunkba - tette hozzá Balogh Zoltán.

A kecskeméti Magyarország egyik legemblematikusabb harangjátéka. 1982-ben, Kodály Zoltán születésének 100. évfordulójára rendelte meg az akkori városvezetés, majd 1983-tól 2019-ig folyamatosan, minden nap felcsendültek a dallamok.

Kapcsolódó cikk