Fellobbant a második adventi gyertya Kecskemét adventi koszorúján

2023. 12. 10., 10:36
Tegnap délután fellobbant Kecskemét második adventi gyertyája. Ez a láng a remény jelképe, melyet a főtéren rendezett szombat esti műsor záróakkordjaként gyújtott meg Falu György és Prof. Dr. Sztachó-Pekáry István, Kecskemét alpolgármestere. Az adventi gondolatokat Feczák László, a Kecskeméti Görögkatolikus Parókia parókusa mondta.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 22 képet tartalmaz

A várakozás csodájára karácsonyi dallamokkal hangolta szívünket az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak és növendékeinek előadása szombat délután a főtéren. Közreműködtek Lénárt Endre, Deli Imre, Barta Márk, Raskó Vilmos, Széles Benett, Siklós Nándor, Csáki Bálint, Balla Vince, Gawin Dávid és Kuna Lajos, aki egyben a felkészítő tanár is. A Téli Csodaország és Kecskeméti Advent mesébe illő hangulatát varázslatos módon fokozta a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola 2/A osztályának műsora. A gyermekeket Takács Henrietta készítette fel.

Egy nagyon bátor és tehetséges kisdiák is a színpadra lépett, Szeberényi Ábel „Dicsőség mennyben az Istennek” című éneket adta elő. Az 1. osztályos görögkatolikus hittanos fiatal a keresztény gondolatokat vezette fel, majd a Kecskeméti Görögkatolikus Egyházközség parókusa, Feczák László osztotta meg adventi gondolatait.

Az advent jelentését röviden így foglalhatjuk össze: várakozás. Várakozás a fényre, arra az úrra, mely elhozta nekünk az igaz világosságot, mely eloszlatja a sötétség félelmét, várakozás az igaz világosságra. Pál apostol a második korinthusi levelében így mondja: Isten ugyanis a mi szívünket is megvilágosította, hogy felragyogjon nekünk isten dicsőségének ismerete Jézus Krisztus arcán. Vajon nekünk mit kellene tennünk, hogy ez a várakozás igaz és őszinte lehessen? Először is úgy gondolom, hogy adjuk meg azt, ami az Istennek jár. Mi jár az istennek? Dicsőítés és imádás. Ugyanis ő a mindenek ura és a mi jó atyánk, aki előbb szeretett minket, így szeretetében fiát ajándékozta nekünk
— mondta Feczák László, görögkatolikus parókus.

A parókus azt is elmondta, hogy most, a háború szomszédságában, a halál és a szenvedés láttán, amikor szinte már az egész világon a gyűlölet, a harag irányítja az emberek, az egész népek, közösségek életét, olyan nehéz beszélni arról, hogy Isteni szeretet Krisztus születésével eljött hozzánk, hogy egy gyermek karjaival magához öleljen bennünket. Feczák László, görögkatolikus parókus folytatta:

„Az életre, az élethez vezető útra a szeretet éltető ereje, ragyogó fénye szükséges. Erre a szeretetre pedig csak a jóakaratú ember képes. Ezért kívánok ma mindazoknak, akik megjelentek itt, és akik távol maradtak azoknak is az angyalok énekével békességet minden jóakaratú embernek, nektek is, ha valóban jóakaratú vagytok. Egy régi bölcsesség szerint csak akkor lehetsz egészséges, ha mások egészégét véded. Csak akkor lehetsz szabad, ha mások szabadságát tiszteled. Csak akkor érdemelsz tiszteletet, ha azt magad is másoknak megadod. Csak akkor tudsz tanulni, ha elismered mások tudását is. A remény gyertyája lobban fel nemsokára ma este, amely ezt üzeni Pál apostolnak a szavaival: várjuk reményünk boldog beteljesülését a nagy Istennek, az üdvözítő Jézus Krisztusnak dicsőséges eljöttét. Isten az ő végtelen szeretetéből önmagát ajándékozta nekünk, ha befogadjuk, akkor bennünket is új újjászületett emberré teremt. Ez a felfoghatatlan öröm, amely szeretetre, az ünnep kapcsán pedig szerény ajándékozásra is indíthat bennünket.”

A Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola és Óvoda óvónői is előadtak egy műsort, hogy lélekben is minél közelebb kerüljünk az ünnep csodájához. Ezt követően a 2. adventi gyertya, a remény jelképe lobbant fel Kecskemét adventi koszorúján. A lángot Falu György és Prof. Dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármesterek gyújtották meg.

Prof. Dr. Sztachó-Pekáry István elmondta, az advent a várakozás időszaka. "Az emberek arra várakoznak, hogy megszülessen a Kisjézus és megadja a reményt, hogy a megszületése megváltást hoz az embereknek. Remény arra, hogy véget ér a háború a szomszédos Ukrajnában és a Szentföldön.”

Az esemény zárásaként Varga Mónika műsorvezető beharangozta, hogy a szervezők, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület, valamint a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ minden érdeklődőt tisztelettel várnak a 3. adventi szombat estére is.