Felnőtt kezdő néptánccsoportot indít Kecskeméten a Tűzön-Vízen Át Egyesület

2023. 09. 06., 11:25
Felnőtt kezdő néptánccsoportot indít Kecskeméten a Tűzön-Vízen Át Egyesület szeptember közepétől. A csatlakozáshoz semmilyen előképzettség nem szükséges, és szólóban is lehet érkezni – a férfiakat különösen várják. Az egyesület évadkezdéséről és idei terveiről Kósa Levente elnökkel beszélgettünk.
Az évad első tüzivizis bulipróbájának a Kulissza kultkávézó adott otthont szeptember 4-én (Fotó: Banczik Róbert)

A Tűzön-Vízen át Egyesület 2007-ben alakult kifejezetten azzal a céllal, hogy amatőr felnőtt néptáncos közösséget szervezzen Kecskeméten. Az oktatás fókuszában a táncolás élménye áll. Nem színpadi koreográfiákat tanulnak, hanem a legfontosabb táncrendek alapjait sajátítják el, hogy a táncházakban bátran beállhassanak a mezőségi, szatmári, rábaközi vagy épp kalotaszegi rendekre.

Kósa Leventét idén tavasszal választották meg a Tűzön-Vízen Át Egyesület elnökének (Fotó: Banczik Róbert)

Kósa Levente, az egyesület elnöke elmondta: Molnár Máté vezetői munkáját szeretné folytatni, elsősorban a közösségszervezésre koncentrálva.

Idén a már működő két csoport mellé egy harmadik, kezdő csoportot szeretnének indítani. Ennek érdekében két ingyenes toborzó alkalmat is hirdetnek: szeptember 12-én és 19-én, két egymást követő kedden, 18.00 órától várják az érdeklődőket a Hírös Agórába. Ebben az időpontban és ezen a helyszínen – keddenként 18.00-20.00 óráig az Agórában – tartják majd a próbákat végig az év során.

A kezdő táncanyag az első félévben a moldvai lesz – árulta el Levente. Ez a körtáncokon alapuló archaikus zene és tánc, mely a Kárpátokon túli csángó területekről származik, talán a legalkalmasabb arra, hogy kezdőket bevonjon a magyar néptánc csodálatos világába.

Az új kezdő csoport oktatói Csík Zsófia és Puskás Gyula lesznek. Az immár középhaladó csoportot Csík Dávid és Csík Zsófia viszik, a haladó csoport tanárai pedig Molnár Dominik és Polyák Nóri lesznek.

A Tűzön-Vízen Át Egyesület – bátrabbaknak "Tüzi-Vizi" – a heti próbákon kívül más közösségi programokat is szokott szervezni. Ezek közé tartozik a húsvét hétfői locsolkodás (erről bővebben lsd. kapcsolódó cikkünket), a kecskefőzés, a havi egyszeri "bulipróbák", a nyári tábor, egy-egy nagyobb táncház és a közös évadkezdés és -zárás. Ezen kívül persze számtalan spontán program is szerveződik, legyen az néptáncos házibuli vagy épp közös részvétel a nyári erdélyi néptánctáborokon.

– A jelenleg mintegy 50 főt számláló egyesület egyúttal egy baráti kört is alkot. Ezt a közösséget szeretném a jövőben tovább erősíteni és újabb tagokkal bővíteni – összegezte Kósa Levente.

Kapcsolódó cikk