FlorAgora: közösségi virágoskert születik a Deák téren

2023. 04. 21., 12:58
FlorAgora néven közösségi virágoskert alakul ki a Hírös Agóra előtti téren, pénteken kezdődött az egész éves programsorozat első eseménye. A rendezvény elsősorban a Zöld Város és a Virágos Kecskemét környezetstratégiai célkitűzéseit segíti.
A galéria 38 képet tartalmaz

Több száz gyermek jelent meg pénteken délelőtt a Hírös Agóra előtti Deák téren. Most vette kezdetét ugyanis az egész éves FlorAgora elnevezésű programsorozat, amelyet Kecskemét városával karöltve hívott életre a Hírös Agóra. A rendezvénysorozat elsősorban a Zöld Város és a Virágos Kecskemét környezetstratégiai célkitűzéseit segíti, ennek egyik központi eleme a FlorAgora. Ezen a címen egy közösségi virágoskertet alakítanak ki és gondoznak majd, ahol egészen október végéig környezetvédelmi világnapokhoz kapcsolódva programokat szerveznek. Ennek első elemeként Föld napi játszóházra és kertépítésre invitáltak több mint 500 óvodás és kisiskolás gyerkőcöt. 

– A FlorAgora egy olyan hosszú távú természetvédelmi együttműködés, amely a virágos területek növelésének szándékával született. Egy-egy elültetett virág életének folyamatához szeretnénk kapcsolódni, elsősorban az óvodás és általános iskolás korosztály megszólításával 
— mondta Barta Dóra, a Hírös Agóra Ifjúsági és Kulturális Központ ügyvezető igazgatója.

Barta Dóra után Szamler László önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, azért is tartják fontosnak a közösségi virágoskertet, mert az önkormányzatnak kiemelten fontos a gyerekek környezeti nevelése. Szamler László kiemelte, a környezeti nevelés akkor éri el célját, akkor épül be a hétköznapokba, ha azt minél fiatalabb korban kezdjük el élményalapú, környezetközeli módszerekkel, programokkal.

A Föld napja alkalmából induló hat alkalmas program első részeként ovisokkal és kisiskolásokkal együtt építették meg a kertet, játékos programokkal fűszerezve, hogy aztán legyen hová elültetni az egynyári virágokat május 19-én, a Méhek világnapja alkalmából.

A szervezők a programmal ökotudatosságra hívják fel a figyelmet, közösséget építenek, a környezetet szépítik, és remélik, hogy példát mutatnak a következő generáció számára. A virágültetés mellett környezetvédelmi alkotópályázat, környezetvédelmi vetélkedő, Zöld piknik és Zöldítő nap várja majd a fiatalokat.

Minden részletes információ megtalálható az Hírös Agóra honlapján.