Fókuszban a légúti betegségek

2023. 05. 16., 16:20
A gyermekek légúti betegségei kerültek fókuszba a mai napon a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban. A születésünnep programsorozat alkalmából dr. Kelemen Edit, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház főorvosa mesélt a szülőknek, illetve várandós kismamáknak a betegségekről.
Fotó: Puskás Barbara
A galéria 7 képet tartalmaz

A rossz idő ellenére is sokan érkeztek ma a Katona József Könyvtárba, dr. Kelemen Edit, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház főorvosának előadására. A születésünnep programsorozat részeként a doktornő ismertette a kismamákkal és szülőkkel milyen légúti betegségek fordulnak elő a gyerekeknél, és hogyan lehet megelőzni azokat. Mint mondta, fontos, ha beteg a gyermek használjunk orrszívót, mivel bármilyen ügyes is lehet, a pici nem tudja olyan mértékben kifújni az orrát, hogy az megtisztuljon.

Kiemelte az orrcseppek jótékony hatását, azonban felhívta a figyelmet, hogy nem minden esetben hasznosak az antibiotikumos termékek. Lényeges a megelőzés, így például csecsemőkorban ne hagyják a szülők, hogy megpuszilja valaki a gyermekük kezét, mivel az a legfőbb bacilus forrás számukra, illetve ha valaki beteg lesz érdemes a baba ruháját is cserélni, elkerülve a kórokozókat. Dr. Kelemen Edit elmondta, lényeges a vírus elleni oltás. Az előadás végén a résztvevők kérdezhettek. A doktornő zárásként kiemelte az anyatej szerepét, mivel mint fogalmazta ez a csecsemőknek egy folyékony védőoltás.