Folyamatosan újulnak és bővülnek az urnás temetkező helyek Kecskeméten

2023. 09. 06., 13:55
2023-ban is folytatódik a temetőfejlesztés a Kecskeméti Köztemetőben. A Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. idén egy közel ezer urnás falat újít meg, a környező terület pedig térköves borítást kap. Emellett új temetkezési helyeket is kialakítanak a szokásoknak megfelelően.

A temetői fejlesztések irányát jelentősen befolyásolja a temetkezési szokások változása. Mivel Kecskeméten folyamatosan nő a hamvasztásos temetkezések száma, így az épített sírhelyek iránti igény is. Ez határozta meg a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. temetőfejlesztésének nagy részét.

– Ez alapján épült meg 80 darab urnasírkert, illetve van folyamatban most 56 db egyszemélyes urnafülke, illetve 12 db 2x2 személyes urnaoszlopnak az építése. Valamint a napokban készült el a Hetényegyházi Köztemetőben 4 darab hat férőhelyes, hat koporsós sírbolt, illetve kripta
— mondta Herczeg Anikó, a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. temetőgazdálkodási ágazatvezetője.

Az új helyek kialakítása mellett fontos a régebbi temetkezési helyek gondozása. Ezért a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. 2021-benmegkezdte a Kecskeméti Köztemető urnafalainak felújítását. Akkor 1031 urnafülkét tartalmazó falnál végezték el a munkálatokat.

– Tavaly 522 darabos duplafülkés fal, illetve ebben az évben egy közel ezer urnás fal újul meg. Itt az esztétikán túl azért a balesetveszély elkerülése is fontos szempont, illetve cél - emlte ki Herczeg Anikó.

A falak nemcsak kívülről lesznek újak, azokat szerkezetileg is felújítják. A visszabontás során új lécsorokat építenek be, amikhez később a záró fedlapokat szebben, esztétikusabban lehet visszarögzíteni. Addig az érintett urnákat zárt épületbe, polcokra helyezik. A cél, hogy halottak napjára a teljes felújítás befejeződjön, amihez hozzátartozik a falak körüli térrendezés és térkövezés.