Gulyás Gergely: Szó sem lehet a rezsicsökkentés eltörléséről és a családtámogatások megszüntetéséről

2023. 07. 06., 11:05
A kötelező migránskvótáról, az uniós tagállamoktól kért újabb befizetésekről és a rezsicsökkentés védelméről is beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Arról is szólt, hogy a kormány elkötelezett a pedagógusok béremelése tekintetében.

Gulyás Gergely a múlt heti EU-csúcs migrációval kapcsolatos törvénytervezetéről a mai Kormányinfón leszögezte: Magyarország nem járul hozzá a döntés meghozatalához. Ez az uniós szabályozás ráerőlteti Magyarországra a migránsokat. Menekültkérelmeket kellene hazánknak elbírálni, nyitott befogadótáborokat kellene létrehozni, amelyek könnyen migránsgettókká válhatnának. – Ez az ötlet a kerítés lebontásával egyenértékű, ezért az uniós országok kormányainak mindent meg tenni, hogy ez az őrült szabályozást ne fogadják el – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely arról is szólt a Kormányinfón, hogy Brüsszel emellett további 98 milliárd eurós befizetést kér a tagállamoktól, ami a teljes éves magyar állami költségvetést teszi ki. Ezt a befizetést sem támogatja Magyarország, ahogyan a Brüsszel által elvárásként megfogalmazott rezsicsökkentés eltörlését sem. – Szó sem lehet a rezsicsökkentés eltörléséről és a családtámogatások megszüntetéséről – jelentette ki a miniszter.

Beszélt arról is, hogy szeptembertől szeretné a kormány megtenni az első lépést a pedagógusbérek rendezése felé. Ha ez sikerül, akkor 2025-re bruttó 800 ezres, 2027 elejére egymillió forint feletti fizetése lehet a pedagógusoknak. Mint mondta, ennek 87-88 százalékát 2030-ig a magyar költségvetés vállalná, szeretnék, ha a további 12-13 százalékot az Európai Unió biztosítaná.