Gyurcsány elítélt ügyvédjét támogatja Kopping és Király

2023. 03. 22., 14:32
Újra a vádlottak padjára ült Czeglédy Csaba március 21-én a Kecskeméti Törvényszéken. A tárgyaláson megjelent Király József MSZP-s és Kopping Rita DK-s önkormányzati képviselő is, mindketten jóbarátként üdvözölték a korábban már elítélt Czeglédyt, és szimpátiájukat fejezték ki Gyurcsány ügyvédje iránt.

Március 21-én, kedden reggel folytatódott a Czeglédy-per a Kecskeméti Törvényszéken. Már megszoktuk, hogy a kecskeméti sajtóorgánumok részéről elég gyér az érdeklődés, ez alkalommal azonban a Kecsup.hu főszerkesztője is tiszteletét tette, akit annyira érdekelt a tárgyalás, hogy az egész nap tartó kihallgatás sokadik órájában elaludt. Míg a magát objektív és független sajtóorgánumnak tituláló újságíró belülről szemlélte szemhéját, én több oldalon át jegyzeteltem a koronatanú Czeglédy Csabára és társaira tett terhelő vallomását. Gunity Gábor csupán akkor vette elő a tollát, amikor Czeglédy kezdte összegző felszólalását. (A kecsup.hu oldal egyébként cikkünk megjelenéséig semmit nem írt az egésznapos tárgyalásról).

Reggel újabb ismerős arcok köszöntek velem szembe a törvényszék épületében. Király József MSZP-s önkormányzati képviselő volt az egyik. Régi jó cimborák lehetnek ők Czeglédy Csabával, ugyanis a folyóson puszikkal és kacarászós kézfogással üdvözölte Király Gyurcsány ügyvédjét, a korábban már elítélt Czeglédyt. (Kilátásban van egy újabb coming out? Lehet, hogy az MSZP-s Király József is átigazol a DK-hoz?)

Ez azonban még nem minden. Kopping Rita DK-s önkormányzati képviselő első alkalommal érkezett Czeglédy perére. A kvartett (Király, Kopping, Gunity, Czeglédy) hosszú percekig diskurált felhőtlenül a tárgyalóteremben a szünetben. Úgy tettek, mintha nem egy 6 milliárdos költségvetési csalás ülésén lennénk. Ezen felbátorodva mikrofont ragadtam, és megkérdeztem Kopping Ritát arról, hogy miért jött el a tárgyalásra. A DK-s önkormányzati képviselő elmondta: „szeretném kifejezni szimpátiámat és azt a gondolatot, hogy teljes mértékben nem értek egyet azzal, ami történik Czeglédy Csabával évek óta, úgy gondolom, hogy egy koncepciós per vádlottja”. Kopping Ritának furcsa volt, hogy 7 évig mondott valamit a koronatanú, majd bekerül a börtönbe, ezt követően pedig homlokegyenest mást mond.

Ezután felvetettem a baloldali politikusnak, hogy a tanút megfenyegethette Czeglédy Csaba. (Ezt arra alapozva pendítettem meg, hogy többen is visszavonták a korábban megkötött egyességet és korábbi vallomásaikat, nem véletlenül…) Kopping erre azt nyilatkozta: „Hát én ezt nem így mondanám.”  Majd hozzátette, hogy nem tudja, mi történhetett, a mondata végét azonban már nem tudtuk meg, mivel Czeglédy Csaba ekkor hirtelen közbelépett, az interjú kellős közepén átkarolta a DK-s képviselőt és megköszönte, hogy eljöttek. Kopping Rita mosolyogva válaszolt, hogy „Nagyon szívesen!”. Mint kiderült, 6-8 éve ismerik már egymást.

A két kecskeméti baloldali önkormányzati képviselő tehát egy büntetőügyben már jogerősen elítélt politikust jött támogatni, ugyanis Czeglédyt a 2000-es évek elején már elítélték adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt. Akkor a kiszabott börtönbüntetését próbaidőre felfüggesztették. És ezek szerint a mostani, 6 milliárdos költségvetési csalási ügy is smafu. Király József és Kopping Rita szerint még szimpatizálni is lehet mindezzel.

Egyébként annak a koronatanúnak a kihallgatása folytatódott, aki tavaly novemberben terhelő vallomást tett Gyurcsány Ferenc ügyvédjére, Czeglédy Csabára és több volt munkatársára. A Pannon Humán Szerviz Kft. generál alvállalkozás volt tulajdonosa novemberben hamis tanúzásra való felbujtásra utalt, titkos, védett helyen lévő megbeszélésekről, törvénytelen kötbérekről beszélt. A mostani tárgyaláson a koronatanú többízben elmondta, hogy voltak olyan nyilatkozatai a NAV-os vizsgálatoknál, amelyekre felkészítette őt Czeglédy Csaba, volt olyan vallomástétel, amelyet még csak nem is ő írt, de aláírta, valamint volt olyan papír is, amin nem az ő aláírása szerepel, hanem az ügyvédjéé.

A már más ügyben elítélt Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc ügyvédje a tegnapi tárgyaláson tagadta, hogy bármikor felkészítette volna a koronatanút vagy ügyvédjét a NAV-os kihallgatásokra. Czeglédy Csaba felszólalásában hangsúlyozta, a mostani eljárás törvénytelen, mivel az előző, megszüntetett eljárást követően nem emeltek újra vádat ellene. Czeglédy összegzésében arról beszélt, hogy a koronatanú vallomása nagyobb részben hazugság, csupán családtagjait védelmezi, illetve anyagi érdeke is fűződik az ügyhöz. A koronatanú mindezt határozottan cáfolta. A férfi a tárgyaláson azt is elmondta, hogy a számlázási láncolat tetején a Czeglédy Csaba által vezetett Humán Operátor Zrt. állt. A férfi március 21-én több más vádlottra is terhelő vallomást tett a 6 milliárdos költségvetési csalási ügyben.

Kapcsolódó cikk