Hét év börtönt kér az ügyészség Vancsura Istvánra

2024. 04. 10., 15:41
Pénzmosással vádolja az ügyészség a kecskeméti baloldal képviselőjét, Vancsura Istvánt, aki a kecskeméti baloldal jelöltje a 3-as körzetben az önkormányzati választáson. Abban a vesztegetési ügyben, amelyben a baloldali politikus ötvenkettedrendű vádlott, ötvennégy fő ellen emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség és a Pénzügyminisztériumban valamint a  Miniszterelnökségben dolgozó egyes kollégákat is érinti az ügy. Az eset kecskeméti érintettjére, a gyurcsányista baloldal jelöltjére, Vancsura Istvánra 7 év börtönbüntetést kér az ügyészség.

Mint arról korábban hírt adtunk, 2022 májusában házkutatást tartott Vancsura Istvánnál a Készenléti Rendőrség. Akkor a baloldali Szövetség a Hírös Városért Egyesület önkormányzati képviselőjét 72 órás bűnügyi őrizetbe helyezte. A Központi Nyomozó Főügyészség februárban 54 fő ellen emelt vádat, akik – a vád szerint – kenőpénzért cserébe elsősorban vissza nem térítendő EU-s támogatások elnyerésében működtek közre.

A 24.hu április 9-ei cikkében megírta, hogy az ügyészség pénzügyminisztériumi osztályvezetőket, főosztályvezető-helyetteseket, egy főosztályvezetőt és egy volt helyettes államtitkárt is börtönbe küldene. Köztük van Hadházy Ákos szövetségese, Vancsura István is. A kecskeméti baloldal politikusát pénzmosással vádolja az ügyészség. A terhére rótt vádak szerint a bűnügy elsőrendű vádlottja – a korrupciós hálózatot létrehozó pénzügyminisztériumi referens – pénzének tisztára mosásában segédkezett, akivel már az 1990-es évek óta barátok voltak.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott a hozzátartozói részére két panellakást vásárolt a korrupcióval szerzett készpénzből, amelyek esetében Vancsurát bízta meg az adásvételi okiratok megszerkesztésével – írja a 24.hu. Az ügyészek szerint Vancsurának a lakásvásárlások esetében az a bűne, hogy nem ellenőrizte ügyvédként a vételár eredetét. Továbbá azzal vádolják, hogy ellenjegyzett egy olyan dokumentumot, amelynek segítségével az elsőrendű vádlott 180 millió forint korrupciós pénzt próbált elfedni.

A vádakat Vancsura István tagadta a hírportálnak, úgy véli, hogy koncepciós eljárásról van szó. Vancsurát mindezekért hét évre börtönbe küldené az ügyészség.

Az még kérdés, hogy a gyurcsánypárti baloldal polgármesterjelöltjénél, Király Józsefnél elfér-e az, hogy egy pénzmosási ügyben vádlottként megnevezett politikussal tervezze a város vezetését, és döntések meghozatalát annak kasszájáról.