Hírös kecskemétiek: dr. Rigó Róbert történész és Sipos Gábor Gergő gordonkaművész a pódiumon

2024. 02. 27., 18:29
Hétfő este megtartották a híres kecskeméti személyiségeket bemutató pódiumbeszélgetés soron következő részét a Kelemen László Kamaraszínházban. A nyolcadik évada futó sorozatnak ezúttal két férfi vendége volt, dr. Rigó Róbert történész és Sipos Gábor Gergő gordonkaművész.
Kriskó János műsorvezető és egyik beszélgetőpartnere, Sipos Gábor Gergő gordonkaművész

Elsőként dr. Rigó Róbert történész ült a vendég székébe, aki érzékletesen beszélt életéről a Jászkarajenőn töltött gyermekkortól egészen napjainkig. Szóba hozta jász őseit is, akiktől egyfajta határozott polgári öntudatot örökölt, ami máig meghatározza a személyiségét.

Rigó Róbertet az édesapja állatorvosi egyetemre szánta, de néhány rövid kitérőt követően végül a szegedi bölcsészkarra iratkozott be, ahol történész-szociológusi végzettséget szerzett. Kecskemétre házasodott és az egykori Tanítóképző Főiskolán kezdett dolgozni. A kecskeméti elitváltásokból írta doktori értekezését, amely könyv alakban is megjelent, és amelynek révén kapcsolatba került a Nemzeti Emlékezet Bizottságával. A szervezetnek ma ő a kutatási osztályvezetője. Pályája során volt a Kecskeméti Főiskola rektorhelyettese és a pedagógusképző kar dékánja is. Aktuálisan a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán dolgozik történészként. Feleségével két egyetemista gyermeket nevelnek. Hobbija a borkészítés, amelyet baráti körben végez. 

Dr. Rigó Róbert történész

Az est második vendége Sipos Gábor Gergő gordonkaművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház zenei tagozatának szerződtetett munkatársa, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar szólamvezetője volt. A hétgyermekes családban, szeretetteljes környezetben felnőtt, református vallását mélyen megélő muzsikus nem csak a komolyzene világában él. Részt vett számos formációban, amelyekkel igényes könnyűzenét és megzenésített verseket is játszott. Maga is ír, a Litera-Túra kiadónál jelent meg verseskötete. Mentálhigiénikus feleségével három felnőtt lányt neveltek fel. Közülük Rita, aki rövidesen diplomát szerez magánének szakon, egy dal erejéig maga is részese volt az édesapját bemutatni hivatott estének.

A Rigó Róberttel készült beszélgetés szerkesztett változatát március 6-án, a Sipos Gábor Gergővel készültet március 13-án, este 20 órától tűzi műsorára a Kecskeméti Televízió.