Húsvéti szertartások Kecskeméten

2023. 04. 05., 11:57
A hamvazószerdával kezdődött 40 napos nagyböjt nagypénteken éri el csúcspontját Jézus kereszthalálával. A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, a szent három napon Kecskeméten is ünnepi szentmiséket, istentiszteleteket tartanak.

Beléptünk a húsvéti időszak legkülönlegesebb hetébe. A nagyhéten csütörtöktől hétfőig ünnepi szentmiséket és istentiszteleteket tartanak Kecskemét-szerte.

Az ünnepi szertatások sora a kecskeméti Nagytemplomban nagycsütörtökön 18:00 órakor kezdődik az utolsó vacsora szentmiséjével, a szentmise után Jeremiás siralmai és virrasztás lesz este 10 óráig.

Nagypénteken reggel 8 órától újfent Jeremiás siralmai következnek, majd délután 15 órakor keresztúti ájtatosságot tartanak. Este 18 órakor lesz a nagypénteki szertartás. Este fél 9-kor pedig megtartják az arborétumban a szabadtéri gyertyás keresztutat, amely 14 állomáson keresztül idézi fel Jézus szenvedéstörténetét.

Április 8-a, nagyszombat reggele szintén Jeremiás siralmaival kezdődik, a Szent Sír egész nap látogatható lesz, a húsvéti vigília szertatása pedig 19 órakor kezdődik, és körmenet követi.

Húsvét vasárnapján reggel 7-kor, 9-kor, 10:30-kor és este 18 órakor lesznek szentmisék, húsvét hétfőn a délelőtt 9 órás szentmise elmarad.

A piarista templomban nagycsütörtökön és nagypénteken 17 órakor várják a híveket, nagyszombaton a vigília szertartása 17 órakor kezdődik, majd körmenettel zárul.

Húsvét vasárnapján a vasárnapi miserend szerint lesznek misék, húsvét hétfőn a diákmise kivételével a szokásos rend szerint alakul a szertartások rendje.

A református templomban nagypénteken 9 órakor van az úrvacsorás istentisztelet, 18 órakor pedig passiós istentisztelet tartanak.

Húsvét vasárnapján reggel 7 órakor a református temetőben lesz az istentisztelet, a református templomban pedig 9-kor, 11-kor és 18 órakor tartanak istentiszteleteket. Húsvét hétfőn is ugyanezekben az időpontokban találkozhatnak a hívek.

Az evangélikus templomban nagycsütörtökön 10 órakor tartanak úrvacsorás istentiszteletet, 16 órától keresztút-imasétára várják a híveket. Nagypénteken 10 órakor lesz az istentisztelet, 11 órától a keresztút-imaséta.

Húsvét vasárnap 10 órakor kezdődik az evangélikus templomban az úrvacsorás Istentisztelet. Húsvét hétfőn is 10 órakor várják a híveket.

Természetesen városszerte több helyen is tartanak még istentiszteleteket és szentmiséket, érdemes tájékozódni a plébániák és a protestáns gyülekezetek honlapján, Facebook-oldalán.