Hatodik alkalommal rendezik meg az Alzheimer-sétát a demenciával élőkért

2023. 09. 13., 16:35
Idén is lesz Alzheimer-séta Kecskeméten. A szeptember 21-én, 15.30-kor kezdődő programmal a demenciával élők drasztikusan növekvő számára hívják fel a figyelmet. Kecskemét demensbarát város, mely nemcsak a világnapon és az Alzheimer-hónapban nyújt önként vállalt segítséget. Az erőfeszítésekről és az elért eredményekről szerda délután tartott közös sajtótájékoztatót Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és dr. Pataki Mariann, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága (ESZII) igazgatója.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 14 képet tartalmaz

A 2018 óta működő kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda (EFI) a kezdetektől fogva fontos küldetésének tartja a demenciával és az Alzheimer-kórral kapcsolatos társadalmi érzékenyítést. A figyelemfelhívó tevékenység egyik leglátványosabb programeleme az Alzheimer-séta, amit idén szeptember 21-én is megszervez az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságán belül működő Egészségfejlesztési Iroda. A rendezvényről és a demencia elleni küzdelemről ma délután tartottak sajtótájékoztatót az ESZII épületében.

- Az Egészségfejlesztési Iroda gondozásában működik az Alzheimer Café, amely ugyancsak egy rendszeres rendezvényünk. Előadásokat tartanak a demenciával élők, Alzheimer-kórral élők és családtagjaik számára. Ők rendezik meg ezt a sétát, szeptember 21-én, immár 6. alkalommal 
—  mondta dr. Pataki Mariann, az ESZII igazgatója.

Kecskemét városa azonban nemcsak az Alzheimer-világnap és -hónap alatt kezeli kiemelten a demenciában szenvedők helyzetét. Egész évben elérhetőek a családtagok és a betegek számára a klubok, önsegítő körök, előadások és memóriajavító foglalkozások. Magyarországon Kecskemét városa dolgozott ki elsőként országosan is egyedülálló, települési szintű demencia-programot.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az idén a séta előkészületei a szokottnál is szélesebb körű együttműködésben zajlottak. A szélforgók elkészítésében aktívan részt vettek az ESZII Idősgondozó Szolgálata által ellátott idősek, valamint a Margaréta Otthon lakói is.

– Miután Kecskeméten egyre szebb kort élnek meg az idősödők az egészségügyi rendszernek és a szociális hálónak köszönhetően, ezért a demencia problémájával külön tudunk foglalkozni. Támogatást nyújtunk mind az idősödőknek, a betegségben szenvedőknek és hozzátartozóiknak, akik felelősen gondosodnak szüleikről, nagyszüleikről – hangsúlyozta a polgármester a sajtótájékoztatón.

Örömét fejezte ki, hogy ez a program egyre népszerűbb, ma már behálózzák Kecskemét különböző területeit, klubjait, civil szerveződéseit, ezzel segítve az egészségügyi hálózat munkáját is. Azok a szakmai előadások, módszerek, eszközök, programok, amelyekkel a betegség megelőzésére, kezelésére hívják fel a figyelmet, mindenki javát szolgálják.

– Előbb-utóbb mindenki szembesül azzal, hogy az idősödéssel együtt jár a memóriazavar, a feledékenység, esetleg viselkedési problémák is megjelenhetnek. Mindez sokszor kellemetlen vagy veszélyes helyzeteket is eredményezhet. Megnő a balesetek kockázata, de a csalóknak is sokkal inkább ki vannak téve az érintett idősek. Erre hívjuk fel a figyelmet, ehhez nyújtunk konkrét segítséget, támogatást, biztos kezet. Ezzel igyekszünk megkönnyíteni a családok helyzetét
— emelte ki a polgármester.

Hozzátette: fontos, hogy ugyanolyan szeretettel, türelemmel forduljon családjuk ezekhez az idősekhez, ahogyan gyerekeikhez. Semmiképp sem szabad őket magukra hagyni problémáikkal. Az Egészségfejlesztési Irodában segítenek abban, melyek azok a jelek, amelyekre figyelni kell, amelyek eltérnek az idősödés általános velejáróitól. Ha pedig észrevehetőek a jelek, különböző módszereket, egészségügyi eszközöket ismerhetnek meg, amelyek segíthetik a demenciával élő időseket és családjaikat.

Kecskemét még 2019-ben, hazánkban elsőként indította el települési szintű demencia-akcióprogramját. Bár más városokban is vannak próbálkozások, az ilyen jellegű komplex gondolkodás, strukturált rendszer azóta is egyedülálló az országban – mondta el kérdésünkre a polgármester. A program sikerét mutatja, hogy a város országos településfejlesztési díjban részesült ennek elismeréseként.

Szemereyné Pataki Klaudia kérdésünkre beszélt arról is, hogy a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatának köszönhetően hamarosan nappali demensgondozóval is kiegészülhet ez a program. Ehhez az önkormányzat együttműködést, infrastrukturális hátteret biztosít.

Ahogyan korábban írtuk, a közgyűlés által egyhangúlag támogatott ellátási szerződés szerint a RÉV a Fecske u. 20. szám alatti, csaknem 2.000 négyzetméteres önkormányzati ingatlanban alakíthat ki nappali demensgondozó központot, ahol mintegy 40 demens személy ellátása és fejlesztése valósulhat meg. A szükséges felújítások elvégzése, illetve a finanszírozás biztosítása után az ellátás akár már a következő évben is elindulhat.