Idén is népszerűek Kecskeméti a Szakképzési Centrum képzései

2023. 09. 06., 16:49
A Kecskeméti Szakképzési Centrum mind a tíz intézményében megteltek az iskolapadok. A tanévkezdés kapcsán Leviczky Cirill, a KSZC kancellárja volt a tegnapi Kiemelő magazin vendége.

Idén is nagy népszerűségnek örvend a Kecskeméti Szakképzési Centrum. Ahogy elkezdődött a tanév, a centrum mind a tíz intézményében megteltek az iskolapadok. Miközben egy-egy adott évfolyamra járó gyerekek száma több helyen is csökken az országban, addig a szakképzési centrum intézményeiben egy picivel mindig növekszik az oda jelentkező fiatalok száma, mondta el a tegnapi Kiemelő magazinban Leviczky Cirill, a Kecskeméti Szakképzési Centrum kancellárja.

– Minden egyes iskolánkban megvannak a sztár szakok, de összességében mindenhová kellő számú tanuló jelentkezik. Sőt inkább azt lehet mondani, hogy túljelentkezést tapasztalunk, sajnos sok tanulót el kell utasítanunk - mondta Leviczky Cirill.

A kancellár kifejtette, fontos, hogy az intézményeikbe jelentkező fiatalok és szüleik is lássák, miért érdemes oda jelentkezni. Hiszen az oktatás és a tanárok mellett, vonzó lehet többek között az Erasmus program, de az ösztöndíj lehetőségek is motiválóak lehetnek.

– A szakképzési rendszer átalakításának egyik legjelentősebb pontja volt, hogy általánosan ösztöndíjat vezettek be mind a technikumban, mind a szakiskolában. Az alapvizsga letételéig egy iskolai alapösztöndíjat, nagyjából 20 ezer forintnyi ösztöndíjat kapnak a tanulók, amikor pedig megvan ez a vizsga, szakképzési munkaszerződést köthetnek. Ez gyakorlatilag egy rendes munkaszerződés
— hangsúlyozta a KSZC kancellárja.

Mint a beszélgetésben elhangzott, nagy sikernek örvend a nemrégiben indított Honvéd Kadét Program is, amelyben komoly szerepet vállalnak a Magyar Honvédség munkatársai is. A következő tanévben pedig várható egy új képzési forma.

Leviczky Cirill kancellár kiemelte, végzett tanulóik nagy része kis idő elteltével már komoly sikereket tudhat magáénak szakmájában.

A teljes beszélgetés itt nézhető meg: