Interaktív kiállításmegnyitó

Izzott a levegő a Nemzetközi Kerámia Stúdióban

2023. 03. 17., 11:56
Megnyitotta kapuit az Izzik a levegő - Fatűz akkor és most című kiállítás a Nemzetközi Kerámia Stúdióban csütörtökön délután. A csoportos tárlaton a változatos és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő műfaj alkotóinak több évtizedet átölelő munkáiba nyerhetünk betekintést. A megnyitó nagyon izgalmas volt, még a kemencéket is begyújtották.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 29 képet tartalmaz

Egy igazán különleges, interaktív kiállításmegnyitót tartottak tegnap délután a Nemzetközi Kerámia Stúdióban. Az Izzik a levegő - Fatűz akkor és most című tárlat a fatüzes égetés technikával készült kerámiákat mutatja be. A kiállítás egy válogatás a stúdióban született, több évtizedes munkákból.

– Korábbi kiállításainkon inkább az alkotókra és a műveikre igyekeztünk fókuszálni. Most az volt az elgondolásom, hogy mi lenne, ha ennek az egésznek a technológiai hátterét is bemutatnánk. Ezáltal megpróbálnánk a közönséget egy kicsit közelebb hozni a fatüzes égetéseknek a lelkiségéhez, megértéséhez - mondta Kontor Enikő, keramikusművész, a kiállítás kurátora.

A kerámiaművészet területén az elmúlt években a fatüzes égetési technika reneszánszát éli külföldön és hazánkban egyaránt. Ezekre a tendenciákra reflektálva rendezték meg a kiállítást. Az eseményen elhangzott, az agyagot tűzben égették és formálták a kezdetektől fogva. A kerámia kultúrtörténete tehát összefügg a természeti környezettel.

– Ez az égetés napjaink energiaválságában a leginkább környezetbarát megoldás, ugyanis megújuló energiaforrás. A fát elégetjük, a magját elültetve azonban újra fa nő ki. Most bemutattuk azt, hogy ennek a módja, mikéntje hogyan befolyásolja a kerámia az alakulását – nyilatkozta Csávás-Ruzicska Tünde, keramikusművész.

A megnyitón betekintést kaphattak a vendégek a fatüzes égetés folyamataiba, megtapasztalhatták ennek a technikának az atmoszféráját. A tárlatot március 31-ig lehet megtekinteni.