Jó termés, finom borok

2023. 10. 31., 17:09
Bár később indult az idei szüret, nincs panasz az idei szőlőtermésre. A Damax Kft. ügyvezetője, Dabasi Gábor keze alól több díjnyertes bor került már ki. A csapadékos nyár és a meleg ősz kedvező volt a térségünkben uralkodó szőlőfajták, főként az irsai és a cserszegi szempontjából.

A nyári időjárás kihívások elé állította a gazdákat. A hűvös júniust csapadékos július és augusztus követte, majd a meleg nyári szeptemberi idő jót tett az idei termésnek, de oda kellett figyelni, melyik fajta szőlőt mikor szüretelik. Dabasi Gábor borász elmondta: a korábbi évekhez képest később kezdték el a szüretet.

Szeptemberben 30-33 fok volt, a szőlő utolérte magát, ami egyrészt jó, másrészt kihívások elé állított minket. Hirtelen egyszerre kezdett el érni az összes fajta, szinte egyszerre lehetett volna szüretelni. A sok eső meglepte a gazdákat, növényvédelmi problémák jelentkeztek. Aki nem permetezett szakszerűen, annál főként a késői érésű fajták esetében voltak minőségbeli problémák
— fejtette ki Dabasi Gábor.

A borász elárulta, hogy a fogyasztók egyre inkább a parfümös, illatos borokat kedvelik, egyre több irsai fogy, és egyre többen telepítik ezt a fajtát.

Kecskeméthez kötődik ez a fajta, hiszen 1930-ban itt nemesítette Kocsis Pali bácsi, innen terjedt el az országban és a világban, hiszen külföldön is telepítik ezt a fajtát. Korán érő, zamatos, illatos bort lehet készíteni belőle. Jelenleg a legdrágább szőlő, még egy cabernet-ért sem fizetnek annyit, mint az irsaiért
— mondta Dabasi Gábor.

Az ügyvezető azt is elmondta: ezen a borvidéken a cserszegi fűszeres, a bianka és a kékfrankos az uralkodó fajta, 10 ezer mázsa kövidinka van a hegyközségben, ezekből mind bőven termett idén.

A korai szőlők, a cserszegi, a bianka szépek lettek, a késői fajták is szépek lettek, de talán kicsit idő előtt kellett leszedni őket. Itt nálunk sok a kövidinka, több mint 10 ezer mázsa van itt a hegyközségben. Ott már jelentkeztek növényvédelmi problémák, a teljes érést így nem tudtuk megvárni, a gazdáknak előbb kellett leszedniük a szőlőt
— magyarázta.

Dabasi Gábor elárulta: különlegességgel is készülnek idén.

A must erjedése közben leállítottuk az erjedést úgy, hogy lehűtöttük 0 fokra, átszűrtük, és így próbáljuk majd palackozni. Ez egy újdonság lesz számunkra: egy természetes édes bor, nem utólag lesz édesítve
— mondta.

A 6-8 hetes szüreti időszak nagy odafigyelést és tapasztalatot igényel. Ennek a térségben meg is lett az eredménye, finom, ízletes új borokból idén sem lesz hiány.