Jogerős: Választási csalással szavazatokat vásároltak a kecskeméti gyurcsányista baloldalnak

2024. 05. 15., 15:34
Választási csalást követtek el a kecskeméti gyurcsányista baloldali összefogás érdekében, mely szerint pénzt adtak a szavazatokért a 2022. júliusi kecskeméti időközi önkormányzati választáson. Ezt dr. Szeberényi Gyula Tamás mondta május 15-én egy sajtótájékoztatón. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett, az ebben az ügyben született jogerős határozat előtt is gyanúba keveredett a Király József és társai által vezetett szervezet, ugyanis 2021 második felében az azóta DK-s dr. Siposné Bodrozsán Alexandra vádolta meg Király Józsefet azzal, hogy az előválasztáson szavazatokat vásárolva próbálja őt legyőzni.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 7 képet tartalmaz

Feljelentést tett Jánosi István, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjelöltje, immár képviselője, amikor választási csalást észlelt a szavazókörzetében. A napokban a bíróság ítéletet hirdetett, melyben megállapítja, hogy valóban választási csalás történt. Erről tájékoztatta a sajtót dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő és Jánosi István május 15-én.

2022. július 10-én időközi választás volt Kecskeméten a 9. számú választókörzetben. Az 55. számú szavazókörben az egyik választópolgár a delegáltakon kereste a szavazás ellentételezését, illetve a szavazókör előtt egy választópolgár a várakozóknak elmondta, hogy pénzügyi juttatásért cserébe a baloldali pártok fedőszervezetének, a Szövetség a Hírös Városért Egyesületnek a jelöltjére kellett szavazni. Azt is elmondta, hogy egy fehér kisbusszal hozták őket, és végül ott fizették ki a megígért 5-10-15 ezer forintot.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás részletezte, hogy Jánosi István az ügyben feljelentést tett, ami alapján elindult a nyomozás. 2024 januárjában a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr Főkapitányság vádemelési javaslattal küldte meg az iratokat a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészségnek, mely a vádat megalapozottnak találta és a választás rendje elleni bűntett miatt emelt vádat egy 55 éves nő ellen, aki 5 ezer forintot fogadott el azért, hogy az MSZP és DK által dominált Szövetség a Hírös Városért Egyesület jelöltjére szavazzon. A vád szerint a választás napján a baloldali szervezet kampánycsapata által használt autó járta a körzetet és anyagi ellenszolgáltatást ígért azoknak, akik rájuk szavaznak.

Az ügy vádlottja elismerte, hogy a választás napján lakása előtti útszakaszon egy „ismeretlenül maradt” személytől 5 ezer forintot vett át azért, hogy a gyurcsányista baloldal jelöltjére szavazzon. A vádlott a pénz átvétele után a szavazatát le is adta. A Kecskeméti Törvényszék a vádlott bűnösségét a váddal egyezően megállapította és tárgyalás mellőzésével próbára bocsátotta. A döntés azóta jogerős lett. Dr. Szeberényi Gyula Tamás kiemelte, az MSZP, a DK és az LMP-s Tóth Szilárd által fémjelzett szövetség választási bizonyítványa jogerős, választási csalást követtek el az érdekükben.

Az országgyűlési képviselő emlékeztetett, ezen jogerős határozat előtt is gyanúba keveredett a Király József és társai által vezetett szervezet. 2021 második felében az azóta DK-s Bodrozsán Alexandra vádolta meg Király Józsefet azzal, hogy az előválasztáson szavazatokat vásárolva próbálja őt legyőzni. Kölcsönös vádaskodások után végül a választási siker érdekében az egész ügyet szőnyeg alá söpörték.

– Felszólítjuk Király Józsefet, valamint az MSZP és DK fedőszervezetének a Szövetség a Hírös Városért Egyesületnek a jelöltjeit, hogy ne csak szóban legyenek a tisztességes kampány mellett, hanem tartózkodjanak a június 9-i választáson is a választási csalásoktól! Baloldali szervezetként úgysem a hagyományok tisztelői, hát szakítsanak a szavazatvásárlós hagyományaikkal is – szögezte le Dr. Szeberényi Gyula Tamás.

Jánosi István önkormányzati képviselő a sajtótájékoztatón tudatta, hogy olyan információk jutottak el hozzá, hogy már most voltak szavazat vásárlásra utaló jelek, kísérletek, ajánlattételek a körzetében. „Ha ilyen a tudomásunkra jut, most sem leszünk restek, s megtesszük a feljelentést!” – hangsúlyozta Jánosi.