Jogi és Ügyrendi Bizottság – Lakhatási támogatás fiataloknak

2023. 12. 04., 14:58
A csütörtöki közgyűlésre készülve mától üléseznek a szakbizottságok. Reggel a Jogi és Ügyrendi Bizottság napirendjén szerepelt többek között az az új önkormányzati rendelet, amely a helyi pályakezdő fiatalok önálló lakhatását segíti a városban. A januártól elérhető támogatások, akár 50 000 forintos havi segítséget is jelenthetnek a fiataloknak.

Az idei év utolsó közgyűlésre készülve hétfőn megkezdték munkájukat az önkormányzat bizottságai. A jogi és ügyrendi napirendjén szerepelt egy új rendelet, amely a pályakezdő fiatalok önálló lakhatását kívánja elősegíteni. A 35 év alatti közép vagy felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatalok számára elérhető támogatási forma, odaítélésénél előnyt élveznek majd azok, akik önkormányzati illetve állami feladatellátásban, hiányszakmákban dolgoznak, vagyis óvodapedagógusok, tanítók, tanárok, szociális és egészségügyi területen vagy például a városüzemeltetésben tevékenykednek. A lakhatási támogatás maximális összege havi 50 000 forint, a folyósítás feltétele a már meglévő munkaszerződés valamint munkáltatói igazolás.

A Jogi és Ügyrendi Bizottság mai ülésén dr. Vancsura István elnök azt kifogásolta, hogy a rendelet szerint a támogatás csak állami, illetve az államhoz kötődő munkaviszonyokra vonatkozik.

Engert Jakabné alpolgármester válaszában úgy fogalmazott, hogy a január 1-től életbe lépő támogatási forma rugalmas, az igények beérkezését követően, ha szükséges az élethez fogják azt igazítani.

A bizottság végül 5 igen 1 tartózkodás mellett javasolja a rendelet elfogadást a csütörtöki közgyűlésnek.

A testület napirendjén szerepelt még a szociális rendelet módosítása is. Egy egyhangúlag elfogadott előterjesztés kiszélesíti a támogatotti kört, és átlagosan 10-15 százalékos emelést tartamaz.