Jól halad Hetényegyháza bekötése az M5 autópályába

2023. 07. 20., 15:04
Jól haladnak a kivitelezési munkálatai annak a 2,2 kilométer hosszú, 6 méter széles útnak, mely – túl azon, hogy összekapcsolja Hetényegyházát az autópályával - tehermentesíti is az eddig egyetlen, Kecskemétre bevezető utat és a sutusfalui körforgalmat. Mindezt a mai (csütörtök) napon mutatták be a sajtó képviselőinek.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 32 képet tartalmaz

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a TOP-6.1.5-16-KE1-2017-00004 kódszámú, „Hetényegyháza bekötése az M5 autópályába” című felhívásra benyújtott pályázaton összesen 1.937.026.568 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyert. A projekt célja, hogy Hetényegyháza, az M5 autópálya, valamint a 445. számú főút között kiépüljön egy jól használható út.

Ahhoz, hogy mindez megvalósuljon, a meglévő szakaszok szélesítésére (4 méterről 6 méterre) és új szakaszok kiépítésére van szükség. A munkálatok egy tízéves előkészítési fázis után 2022. nyár elején kezdődtek, a látványos részhez idén áprilisban érkeztek, amikor Kecskeméti Katona József múzeum munkatársai végeztek a területen zajló régészeti feltárásokkal, a kivitelező Colas Zrt. elkészült az utak kijelölésével. A régészek időközben elvégezték munkájukat, levonultak a területről, az útépítés pedig már olyan látványos szakaszába lépett, hogy érdemes volt bemutatni a sajtó képviselőinek is. A résztvevők meggyőződhettek arról, hogy az autópálya felőli végén már folynak az aszfaltozási munkálatok is, a Hetényegyháza felől végén pedig javában zajlanak a közműkiváltások és az meglévő út szélesítése.

Az eseményen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, Balogh Zoltán, a fejlesztéspolitikai iroda vezetője, Tóth Sándor, a Colas Zrt. vezérigazgatója és Szentgyörgyi Zsolt, a Colas Zrt. projektvezetője, akik a résztvevőkkel együtt megtekintették, hogy áll az útépítés 2023 júliusában.

- Egy újabb hatalmas lépést teszünk az úthálózatfejlesztés területén, folytatva a koncepciónkat. A hetényegyházi lakosok egy újabb fejlesztéssel egy nagyobb áteresztőképességű úthálózattal könnyebben el tudják érni a belvárost, nem kell araszolniuk az arborétum térségében a dugóban
— mondta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

A polgármester kiemelte, ezzel a projekttel együtt már nagyon jól látható a térség teljes fejlesztési koncepciója, amiben a Károly Róbert körút, a körforgalmi csomópontok megépítésével, a hetényi bekötőút építésével és a Nyíri út szélesítésével egy teljes léptékű úthálózatfejlesztési koncepció zárul le az év végére.

- Elsősorban a lakossági érdekeket szolgálja minden egyes útépítés és útfejlesztés. Azokat a dugókat tehermentesítjük, amelyek jellemzik a belvárosi térséget. Ezt láthatják kecskemétiek Katonatelep, Hetényegyháza, az Izsáki út térségében, a Kiskőrösi úton, vagy épp a szentkirályi csomópontban, hogy a munkálatok összeadódtak. Ennek oka, hogy sikerült a Covid után megmozdítani egy jelentősebb forrást a város érdekében. A fejlesztések most összeértek, de a végén hatalmas levegőt kap az egész város közlekedése – hangsúlyozta Szemereyné Pataki Klaudia.

Arról, hogy erre a fejlesztésre milyen nagy szüksége volt az egyre több lakost számláló Hetényegyházának, Balogh Zoltán, Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Fejlesztéspolitikai Irodájának vezetője beszélt. Elmondta, egyértelműen látszott már a 2010-es évek első felében, hogy a sutusfalui körforgalom már képes levezetni az egyre növekvő forgalmat, így alternatív útvonalat kellett keresni.  Ez 2013-ban, az integrált stratégiai terv készítésébe már bekerült, 2017-ben támogatási kérelmet adtak be, majd megkezdődtek a tervezési folyamatok. Ennek lezárása után következett a közbeszerzési eljárás, majd 2022-ben elkezdődtek a munkálatok, melyek várhatóan 2023 novemberében fejeződnek be.

- Sok kihívás volt a projekt során, de nagyon rátermett kollégákkal dolgoztunk együtt. Egyik részről az út első szakaszán, a Helikon utcától a temető bejárójáig, szükség volt a közművek (áram, víz) kiváltására, mely munkálatok még most is zajlanak, más részről, az autópálya felőli végén egy nagyon komoly ásatásra került sor. Nagy köszönet illeti a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársait, akik 2023 elején kezdték meg a munkát, összesen 13 ezer négyzetméter területen közel 1.000 objektumot tártak fel (a szarmata és az Árpád kor leletei mellett késő bronzkori leletekre is bukkantak) és nyár elejére végeztek is, átadva a területet az útépítőknek – mondta Balogh Zoltán.

Az útépítés tehát várhatóan ez év novemberében véget ér, elkészül Hetényegyháza, az M5 autópálya, valamint a 445. számú főút közötti kapcsolatot biztosító út kiépítése. A beruházás keretében kb. 2,2 km hosszon történik közútfejlesztés (kétirányú közlekedéssel), és sor kerül egy új csomópont kiépítésére is a meglévő önkormányzati burkolatlan út és a Helikon utca csatlakozásánál. Emellett a Helikon utca burkolatától a temetőig, több mint 500 méter hosszúságban önálló, 1,5 méter széles közös gyalogút-kerékpárút létesül.