KAFF - Tudatos digitális és animációs kultúra címmel tartottak konferenciát

2023. 06. 23., 20:27
Tudatos digitális és animációs kultúra címmel tartottak konferenciát pénteken a Katona József Könyvtárban. A 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál részeként megrendezett program jelentőségét az adta, hogy az animációs alkotások évtizedek óta a médiajelenségek kikerülhetetlen szereplői, jelentőségük pedig a jövőben várhatóan tovább fog növekedni.
Fotó: Gilly Áron
A galéria 33 képet tartalmaz

Az animációs filmek piaca a következő kilenc évben összességében várhatóan 60 százalékkal fog növekedni. A kultúra ezen szegmense a fiatal és idősebb generációk életében meghatározó világérzékelési kultúrát, értelmezési platformot, vizuális környezetet jelent. Az animációs alkotások évtizedek óta a médiajelenségek kikerülhetetlen szereplői, jelentőségük pedig a jövőben várhatóan tovább fog növekedni. A Tudatos digitális és animációs kultúra című előadássorozatot ebben a témában tartották meg a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon a Katona József Könyvtárban.

Dr. Kollarik Tamás, a KAFF-konferencia elnöke elmondta: az eseményen a médiatudatosság kritikus fontosságú képességét, ennek kihívásait, lehetőségeit az animáció értelmezési szűrőjén keresztül vizsgálják, egyszerre foglalkozva a speciális kihívásokkal és az általános tanulságokkal is.

A mai konferencia előtt Mikulás Ferenc, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója elmondta, nagy a felelősség, hogy milyen animációs filmeket mutatnak a gyerekeknek és miket a felnőtteknek. A konferencia ünnepélyes megnyitóján dr. Koltay András, az NMHH elnöke videóüzenetében úgy fogalmazott:, „Leáldozott a képtelenség kora.”

A mai előadássorozaton kiemelt téma volt az animáció oktatása, a gyermekvédelem, valamint az NMHH több kutatása.

A KTV Kiemelő című műsorának péntek esti adásában bemutatott összeállításunkat itt nézheti meg: