Kecskemét 2023-as költségvetése a Jogi és Ügyrendi Bizottság asztalán

2022. 12. 05., 11:46
A csütörtöki közgyűlésre készülve a mai naptól üléseznek a szakbizottságok. A legfontosabb napirend Kecskemét jövő évi költségvetése, amelyet ma reggel a Jogi és Ügyrendi Bizottság tárgyalt meg. A kormánypárti képviselők az ülésen elismerően beszéltek a büdzsé tervezetéről, míg az ellenzék kritizálta azt, és módosításokat javasolt.

Kecskemét jövő évi költségvetése a legfontosabb napirend a hétfőn kezdődött bizottsági üléseken. A Jogi és Ügyrendi Bizottság mai munkanapján az ellenzéki képviselők bírálták az előterjesztést. A baloldali Tancsa János külsős bizottsági tag többek között azt javasolta, hogy az egyházaknak szánt 31 milliós alapból csak 10 milliót biztosítsanak számukra, de csak pályázat útján. A fennmaradó 21 milliót pedig biztosítsák az energiaválság miatt nehéz helyzetbe került kisvállalkozóknak és családoknak.

A javaslat kapcsán Engert Jakabné alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzati támogatás eddig sem automatikusan járt a helyi egyházaknak. A 31 millió forintot pedig csak olyan fejlesztésekre fordíthatják, amely a város számára is jó cél. Az alpolgármester a bizottsági tag figyelmébe ajánlotta Kecskemét rezsitámogatási programját, amelyet a legutóbbi ülésén fogadott el a közgyűlés, valamint a folyamatos tűzifatámogatási programot.

Jánosi István kormánypárti önkormányzati képviselő a realitások költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét, hangsúlyozva, hogy a nehéz helyzet ellenére a kötelező és önként vállalt feladatok ellátása is biztosított lesz jövőre.

Dr. Vancsura István önkormányzati képviselő, a bizottság elnöke a megemelkedett távhődíjak kompenzálását hiányolta a költségvetésben, de annak alapos és szakszerű összeállításáról elismerően beszélt.

A napirend végén az ellenzéki módosító javaslat nem kapott többségi támogatást, míg a Jogi és Ügyrendi Bizottság 4 igen és két nem szavazattal elfogadta a Kecskemét 2023-as költségvetéséről szóló előterjesztést.