Kecskemétre látogatott Böjte Csaba atya

2023. 09. 29., 21:54
Különleges vendégeket köszöntöttek pénteken délután a kecskeméti Városháza dísztermében. Szabadprogramként tekintették meg a gyönyörűen megújult épületet a Kecskeméten zajló gyermekkardiológiai tanácskozás résztvevői. Köztük volt Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, akinek több gyermekét mentették meg a szakemberek.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 26 képet tartalmaz

Mint arról ma hírt adtunk, Kecskeméten tartja meg a gyermekkardiológiai szekció ülését a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Gyermekgyógyász Társaság. Az esemény egyik programja 18 órakor vette kezdetét, amikor a szakemberek megtekintették a felújított kecskeméti Városházát. A tanácskozás résztvevőit Szemereyné Pataki Klaudia polgármester köszöntötte. Kiemelt vendég volt az eseményen Böjte Csaba atya, aki háláját fejezte ki a gyermekgyógyászoknak.

– 3-4 gyerekünket a kedves szívsebészek mentették meg – mesélte Böjte Csaba a Kecskeméti Médiacentrumnak. Az atya kiemelte, nagyon fontos a jó szív. Az egyik lányunk 15 éves volt, nehezen mozgott, elhízott, lyuk volt a szívében. Szegeden megműtötték, és ahogy Csaba testvér fogalmazott „megpendült a kislány, fogyott 20 kilót, elkezdett fiúzni, rohangált. Hálás vagyok az orvosoknak - fogalmazott az atya.

Böjte Csabát arról is kérdeztük, hogy mivel október a Szűzanya hónapja, és Kecskeméten tartják meg a Magyarország Mária Országa című konferenciát, miért fontos Mária tisztelete.

Mária az első keresztény, ő élte meg legtökéletesebben a Jézus Krisztus által földre hozott eszmét. Az a Magnificatot éneklő jókedv, az az Erzsébethez és máshoz is lehajló szolgáló szeretet, az az állandó isteni jelenlét, amiben élt, az mindannyiunk számára eszménykép és ideál. Adja az Isten, hogy mi mindannyian kis Máriák legyünk, nem csupán Kecskeméten, hanem az egész Kárpát-medencében!
— fogalmazott Csaba testvér.

A rózsafüzér imádságról az atya elmondta, hogy az egy meditáló imádság.

– Nagyon-nagyon fontos, hogy ne rohanjunk, hanem szépen, nyugodtan, egy-egy titkot átelmélkedve az Istenhez emeljük a lelkünket. Én is bárhová megyek, hordozom magammal az élő Istent, hogy a szolgáló szeretet vezesse a lépteimet, és közben egy-egy Magnificatot, öröméneket is el tudjak énekelni – mondta Böjte Csaba.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a Városháza dísztermében üdvözölte a vendégét. Reményét fejezte ki, hogy látják, érzik a város dinamikus lüktetését, majd a Városháza újjászületéséről is beszélt.

– Ez az épület, a maga kultúrája, a maga építészeti és kulturális öröksége nyomot hagy mindenki életében, a Kárpát-medence magyarságában – fogalmazott a város vezetője, aki a látogatóközpontot is bemutatta a vendégeknek, felsorolva legfontosabb értékeinket.

A földszinti részen egy látogatóközpontot alakítottunk ki, ahol mindent összegyűjtöttünk, amitől hírös város Kecskemét: a szóló szőlőtől kezdve a csengő barackon át a Mercedes-csillagig és a Gripenekig, a gyönyörű Kodály-zenétől és Katona József Bánk bánjától a kecskeméti animációs filmeken, népmeséken keresztül a szépséges szecessziós építészetig, a Cifrapalotáig, és még hosszasan lehetne sorolni., hogy mitől hírös ez a város, ezt mutatjuk be interaktív módon
— sorolta a polgármester.

A városházi látogatás után a vendégek átsétáltak a Nagytemplomba, ahol Böjte Csaba tartott szentmisét

Kapcsolódó cikk