Kerek születésnapot ünnepelt a Szórakaténusz

2022. 12. 03., 20:19
Megnyitásának 40. évfordulóját ünnepelte Magyarország első és eddig egyetlen játékmúzeuma, amelyhez játékműhely is társul. Szombat délután a Katona József Múzeum vezetői és munkatársai, valamint a Szórakaténuszhoz kötődő szakemberek, játéktervezők, gyűjtők és kézművesek, zenészek és múzeumpedagógusok bensőséges, zártkörű ünnepség keretében emlékeztek meg a születésnapról.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 33 képet tartalmaz

A játékmúzeum és műhely ötlete dr. Bánszky Pál művészettörténész, egykori megyei múzeumigazgató fejéből pattant ki a '70-es évek legvégén. Az álmot Kerényi József Kossuth-díjas építész öntötte formába, megteremtve egy funkcionális és esztétikai szempontok szerint egyaránt ideális épületet, amelyben máig generációk sora ismerkedett meg a tárgyformálás, a játékkészítés, a különféle kézműves mesterségek, a néptánc és a népi játékok alapjaival.

A múzeum gyűjteménye a szisztematikus gyűjtő és fejlesztő munka, elsősorban Kalmár Ágnes több évtizedes tevékenységének eredményeként messze földön számon tartott, a népi és a polgári játékkultúrát egyaránt kiválóan reprezentáló tárgyegyüttes. Az egymást követő állandó kiállítások és a mindig izgalmas időszaki tárlatok folyamatosan az érdeklődés fókuszában tartották a kerek születésnapjához érkezett gyűjteményt. Nem különben a mindig ötletteli, lélekkel vezetett műhelyfoglalkozások is.

A szombat délutáni ünnepségen Bognár Gabriella etnográfus, a Szórakaténusz szakmai vezetője, a fenntartó Kecskeméti Katona József Múzeum osztályvezetője volt a házigazda. A nyitóműsort a Kodály Iskola Antanténusz kórusa adta Szegedi Ildikó karnagy vezetésével.

A város nevében az intézménnyel szoros kapcsolatot ápoló korábbi kulturális alpolgármester, dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő mondott köszöntőt, és adott át elismerő oklevelet.

Őt követően dr. Rosta Szabolcs, a Katona József Múzeum igazgatója szólt az egybegyűltekhez. Optimizmusának adott hangot a Szórakaténusz jövőjét illetően, hiszen az intézmény megalakulása óta a gyermekek, a felnövő generációk érdekében dolgozik, és mint ilyen, biztos lehet abban, hogy mindenki számára fontos lesz ezentúl is.

Dr. Rosta Szabolcs után Bognár Gabriella vázolta fel elképzeléseit egy, a mai igényekre is reflektáló, a régi alapokon működő, de számos elemében megújulni kész és képes gyermekközpont kialakításáról, amely vezetői ambíciója és az intézmény célja is egyben.

Az alapító igazgató, dr. Kriston Vízi József egészségi állapota miatt személyesen nem tudott részt venni a születésnapon, de elküldte írásba foglalt, visszatekintő és előre mutató gondolatait a résztvevőknek. Őt Kalmár Ágnes követte, aki a saját választása alapján a múzeum gyűjteményéről beszélt részletesen, és kitért az elmúlt 40 év meghatározó fontosságú kiállításaira is. 

Utoljára a játékműhely első vezetői, Nagy Mari és Vidák István foglalták össze emlékeiket az eltelt 40 évről. Nagy Mari Kecskemétre kerülésükről, a nemezkutatás elindulásáról és meggyökeresedéséről beszélt, és néhány mondattal utalt a műhelyben uralkodó szemléletre is. Vidák István a vízparti növényekből készíthető játékokról és a kecskeméti nemezkészítő táborokról vetített le egy-egy kisfilmet.

A visszaemlékezéseket követően a múzeum vezetője és munkatársai felvágták az ünnepi tortát. Az ünneplők sütemények és kávé mellett emlékeztek vissza az eltelt 4 évtized legfontosabb történéseire. A születésnapi program 17 órától az idén szintén 40. születésnapját ünneplő, az Aprók táncában a kezdetek óta szerepet vállaló Hegedűs Együttes koncertjével folytatódott.

Kapcsolódó cikk