Két koncerttel zárul a Kecskemét Stringfest

2023. 04. 28., 14:44
A csellisták számára szervezett nemzetközi mesterkurzus tanárai, résztvevői és a programsorozat, a Kecskemét Stringfest megálmodója szerint is sikeres rendezvény ér véget a ma esti és a holnap délutáni hangversenyekkel. A hírös város optimális helyszínnek bizonyult, és hogy szakmai szemmel is sikeres volt a hétfő óta tartó közös munka, arra bizonyság lesz a két hátralévő koncert, amelyeken a 6 országból érkezett diákok mellett professzoraik, Onczay Csaba és Onczay Zoltán gordonkaművészek játékában is gyönyörködhetnek majd a zeneszeretők.

Az elmúlt napokban a Hírös Agórába látogatók az aulában, a folyosókon vagy a lépcsőkön lépten-nyomon találkozhattak csellókkal a hátukon igyekvő fiatalokkal, a termekből gyakran szűrődött ki gordonka- vagy zongoraszó. A kulturális intézményt szűk egy hétre a világ minden tájáról érkezett fiatal csellisták vették birtokba, mesterkurzust tartottak ugyanis számukra.

– Nagyon sikeres volt ez a mesterkurzus – összegezte az elmúlt napokban történteket Onczay Csaba Liszt-, Bartók–Pásztory- és Kossuth-díjas csellóművész. – Különleges, hogy ebben a rövidebb időtartamú közös munkában igen sokan, összesen 14-en vettek részt. Hat országból érkeztek növendékek, egy rendkívül színes társaság jött össze – zeneileg és tanulmányuk színvonala alapján is –, és az ilyen jellegű mesterkurzusoknak pontosan az a célja mindig, hogy fölmérve a különböző helyekről jövő és különböző kvalitással rendelkező fiatalok tudását megpróbálja őket magasabb szintre emelni. Abban az örömben volt részem, hogy fiammal, Zoltánnal együtt párhuzamosan tanítottunk naponta nyolc órán át hét-hét fiatal muzsikust, ami művészileg és szakmailag is teljesen kitöltötte a napjainkat. A növendékek sokkal többet tudtak itt tanulni, mint az iskolai tanulmányaik során, a heti egy-két hangszeres óráikon. A kurzuson egymást meghallgatva és egymástól is tanulva kisebb versenyszellem alakult ki bennük, és ez nagyon pozitív hatással volt rájuk.

– Ez egy pilot projekt, mert tudtommal az utóbbi időben ehhez hasonló programot nem szerveztek Kecskeméten – mondta a Kecskemét Stringfest megálmodója, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, Hollókői Huba. – Közvetlen közelről követtem az eseményeket, és úgy érzékeltem, hogy pozitív mérleget vonhatunk. Szakmai szemmel is tetszett mindaz, amit láttam és az eddigi visszajelzések is igen kedvezőek. A mesterkurzus résztvevői is nagyon meg vannak elégedve, csupa jó dolgot hallottam tőlük. Onczay Csaba és fia, Onczay Zoltán kiváló fiatal csellistákat csábított Kecskemétre, közülük többen szinte szárnyakat kaptak. Ez a közeg, azzal, hogy egész nap együtt voltak, hogy az órákon egymást is hallották, hogy közösen koncerteznek, rendkívül inspiráló volt számukra. Hála istennek a Hírös Agóra is „átment a vizsgán”, az intézmény nagyszerű környezetet biztosított a kurzusnak, a gyakorláshoz és a tanításhoz is jól megfelelő, tágas, világos termeket kaptunk; talán egyedül ezek hangszigetelésén lehetne még javítani, de ez gondolom minden ott dolgozó művészeti csoport kívánsága is. Az is segítette az itt folyó munkát, hogy az agóra, a szállás és az étkezési lehetőségek, azaz minden feltétel kellemes járótávolságon belül elérhető a városban. Egyszóval igen biztatónak látom a jövőt, a mostani tapasztalatokra építve jöhet majd a folytatás.

A Kecskemét Stringfest a Hírös Agóra Kodály-termében két hangversennyel zárul. Péntek este 19 órától csak gordonkások játékát hallhatják majd az érdeklődők. A kamarakoncert első műsorszámában 9 csellista szólaltatja meg Sebestyén András: Nyolc kis etűd című kompozícióját, míg az est zárásaként 8 csellista előadásában többek között Csajkovszkij- és Strauss-műveket hallhatnak a zeneszeretők. A nyitó és a záró zenei blokk között – melyekben a mesterkurzus tanárai is együtt muzsikálnak fiatal diákjaikkal – három szólódarab csendül majd fel. – A jövő héten indul a már több évtizedes múlttal bíró németországi, marktneukircheni nemzetközi csellóverseny – indokolta a műsorválasztást Onczay Csaba –, a három szólódarabot játszó fiatal, Bánkövi Bence, Jeong Jinseok és Shimizu Yosuke indul majd ezen a megmérettetésen, és a kecskeméti hangversenyen az ottani fellépésük legfontosabb szólóanyagát mutatják be.

A nevében is „vonós ünnep”, a Kecskemét Stringfest zárókoncertjét április 29-én, szombaton 15 órai kezdettel szintén a Hírös Agóra Kodály-termében rendezik meg. Ezen a hangversenyen a mesterkurzus valamennyi résztvevője fellép, a 14 fiatal csellista egyedül vagy zongorakísérettel a csellóirodalom gyöngyszemeit, például Bach, Sosztakovics, Elgar és Popper műveit szólaltatja meg.

Fotók: Gyenes Kata