Kodályos diákok spanyol földön

Kecskemét(iek) a nagyvilágban

2024. 04. 13., 08:10
Az elmúlt napokban Spanyolországban járt a Kecskeméti Kodály Iskola Aurin Leánykara, a Durányik László vezette kórus a Katalóniai Nemzetközi Húsvéti Kórusfesztiválon énekelt. Spanyol földön muzsikált Rain Yang Yuxuan, az intézmény épp a napokban 16. életévét betöltő diákja is. Radványi Mária zongoraművész-tanár növendéke az Alicantei Nemzetközi Zongoraversenyre kapott meghívásának tett eleget.
A galéria 13 képet tartalmaz

A tavaszi szünetben Spanyolországban énekelt az Aurin Leánykar. A Kecskeméti Kodály Iskola 38 ifjú énekese és kísérőik a Katalóniai Nemzetközi Húsvéti Kórusfesztiválon vettek részt, amelyet harmadik alkalommal rendeztek meg. A fesztivál három eseményén lépett fel a kórus, két koncerten hosszabb, a záróesten – amelyen az összes résztvevő együttes produkcióját élőben is közvetítették valamilyen televíziós fórumon – rövidebb műsorral, utóbbin a kecskeméti lányok az összkarban is közreműködtek. „Bár ez egy úgymond tét nélküli fesztivál volt és nem verseny, mégis a tőlünk telhető legtöbbet próbáltuk nyújtani, és úgy érzem, ez sikerült is, hiszen többen is azt mondták a lányokat hallgatva, hogy csodálatos angyalok – mondta karnagyuk, Durányik László a többnapos útjukra visszaemlékezve. – Úgy gondolom, nem kell mindig stresszelni a gyerekeket, mindig abban a tudatban énekelni, hogy egy szigorú szakmai zsűri figyeli az előadásunkat, hanem szükség van az öröméneklésre is. Magára a fesztiválra egyébként neveznünk kellett, a kiugróan jó versenyeredményeink miatt azonban nem volt kérdés a részvételünk. A fesztiválon szereplők között voltak gyengébbek és kiemelkedően jó kórusok is: egy német vegyeskar és egy bolgár nőikar énekelt rajtunk kívül igen színvonalasan.”

Az éneklés mellett jutott idő bőven a nevezetességek megtekintésére.„Utunkat egyértelműen úgy terveztem meg, hogy a lányok felejthetetlen kulturális programokban is részt vegyenek – mondta a kórusvezető. – Az egyik nap délelőttjén Katalónia büszkeségét, Antoni Gaudí mesterművét, a Sagrada Familiát kerestük fel, egy másik délelőtt meg a montserrati bencés kolostorba látogattunk el. Barcelonát egyébként végigjártuk, Gaudí több épületét is megnéztük, így például az UNESCO világörökség részét képező Güell Parkban lévőket vagy a Casa Milàt, de végigmentünk a fákkal szegélyezett híres sétányon, a La Ramblán, megcsodáltuk a Kolumbusz Kristóf-emlékművet és fölmentünk a Tibidabóra is – ha jól emlékszem, volt olyan nap, hogy 13 kilométert sétáltunk. Úgy láttam, mindenki nagyon jól érezte magát.”

A kórusfesztivállal egy időben Barcelonától bő 500 kilométerre is fellépett egy kodályos diák. Az immár második alkalommal meghirdetett Alicantei Nemzetközi Zongoraversenyen összesen 120 fiatal zongorista vett részt a világ minden tájáról. A rangos megmérettetést Spanyolország egyik legkiválóbb huszadik századi klasszikus zongoristája, Gonzalo Soriano emlékére szervezte az Ars Alta Kulturális Egyesület. Az esemény művészeti vezetői feladatait Székely I. István látta el, a nemzetközi koncertművész a Kecskeméti Kodály Iskola zongoraművész-tanára, Radványi Mária tanítványa volt sok évvel ezelőtt Szegeden, a Zeneművészeti Konzervatóriumban. A versenyre néhány héttel ezelőtti kiváló grazi szereplése miatt meghívást kapott a hírös városban tanuló Rain Yang Yuxuan is, aki szintén Radványi Mária növendéke. Rain az osztrák városban, a Nemzetközi Ifjúsági Bartók Béla Zongoraversenyen 2. díjat nyert, és a Bartók-mű legszebb előadásáért járó különdíjat iselnyerte. Emellett lehetőséget kapott arra, hogy az Alicantei Nemzetközi Zongoraversenyen is elinduljon. Helyezést ezúttal nem ért el, sikeres részvételét azonban oklevéllel jutalmazták.