Kölcsey Kör: Hittel, ésszel, erős kézzel!

2023. 10. 05., 18:59
Hol a helye az egyháznak a XXI. század társadalmában? Hasznos-e a hitre épülő oktatás, képes-e az egyház jól ellátni szociális feladatokat? Többek között ezekről a kérdésekről is beszélgetett dr. Salacz László országgyűlési képviselő Bese Gergő plébánossal, aki a Kölcsey Kör Kecskeméti Tagozatának mai (csütörtök) vendége volt.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 33 képet tartalmaz

A Kölcsey Kör csütörtöki pódiumbeszélgetésen vendége Bese Gergő plébános azt mondta, hogy különleges szálak is fűzik Kecskeméthez, hiszen itt szentelték pappá. Így míg másoknak ez a lehetőség és a fejlődés városa, addig számára egy út fontos állomása. A plébános a hitben és ezen keresztül az egyházban rejlő lehetőségekről is beszélt az érdeklődők előtt. Bese Gergő egy napjainkban divatos kérdést is megválaszolt vagyis, hogy miért tűnnek fel az egyházak, mint intézményi fenntartók, vagy állami feladatokat ellátó szervek, egyre több helyen.

Az előadó kiemelte, a XX. század közepéig, sőt az azt követő évtizedekben is az egyházaknak komoly feladatuk volt. Az iskolák kétharmadát tartották fenn, de a kórházak esetében is rendkívül hatékonyan látták el feladatukat. Az ezt követő kommunista rendszer rombolta le mindezt, ám ettől még nem szabad elfelejteni, hogy a segítségnyújtás, az elesettek felkarolása mindig is feladata lesz a hit bástyáinak. A katolikus pap, földrajz- és hittan tanár, blogger lelkesen válaszolt a közönség kérdéseire is. Bebizonyította azt, amit az est címe jelzett, „Hittel, ésszel, erős kézzel!” mindannyian sokkal jobban boldogulunk.