Komolyzenei programajánló – 2024. március

2024. 03. 01., 17:26
Az M. Bodon Pál Zeneiskola és a Kecskeméti Kodály Iskola hagyományos közös tanári hangversenye, Szecsődi Ferenc hegedűművész zenés bolondozása és dr. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója előadása a Himnuszról a Katona József Könyvtárban, valamint a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál koncertjei – többek között ezek a programok várják a zeneszeretőket a következő napokban, hetekben.

A márciusi kecskeméti komolyzenei programok sorát 2-án, szombat este egy kamarakoncert nyitja. A Cifrapalota Pávás termében Beremendi-Schultz Henrik klarinét-, tárogató- és énekművész, valamint két japán származású ifjú muzsikus, Murata Marika zongoraművész és a több nemzetközi versenyen győztes koloratúrszoprán operaénekes, Fujita Júlia lép fel. A 17 órakor kezdődő hangversenyen többek között Weber, Schubert, Brahms és Bartók Béla művei hangoznak majd el.

Az M. Bodon Pál Zeneiskola és a Kecskeméti Kodály Iskola hagyományos közös tanári hangversenyét 2024. március 4-én, hétfőn rendezik meg. Az igen érdekesnek ígérkező műsorban – többek között – öt fuvolatanár előadásában elhangzik majd Joseph Bodin de Boismortier: IV. concertójának két tétele, míg William Gillock: Champagne Toccata című, két zongorára és nyolc kézre komponált darabját négy zongoratanár szólaltatja majd meg. A 17 órakor kezdődő koncert helyszíne a  Kecskeméti Kodály Iskola díszterme lesz.

1967. március 6-án hunyt el városunk szülöttje, Kodály Zoltán zeneszerző, népzenekutató, akadémikus, a zenepedagógia megújítója. A szomorú nap előestéjén, március 5-én 16 óra 30 perces kezdettel a Kodály Zoltán Vegyeskar (Iparos Dalárda) rövid megemlékezést tart a kecskeméti vasútállomás falán lévő emléktáblánál, amely hirdeti, hogy a pályaudvar egykori felvételi épületében született a neves zenetudós. A kórus egyúttal saját, igen gazdag múltjára is visszatekint, hiszen idén már megalapításuk 136. évfordulóját ünneplik. A koszorúzással záruló megemlékezésen a vegyeskar tagjai énekszóval is leróják majd kegyeletüket névadójuk előtt.

Szecsődi Ferenc Liszt-díjas érdemes és kiváló hegedűművész zenés bolondozására hívja az érdeklődőket a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a Katona József Könyvtár. A 2024. március 7-i különleges alkalmon a nőnap alkalmából a hölgyeket dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő köszönti. Az est során Benedekfi István (zongora) és testvére, Benedekfi Zoltán (hegedű) működik majd közre. Az „Egy szerelem története” című műsor előadói egy örökifjú hegedűs szerelmi csetléseit, botlásait mutatják be. A könyvtár földszinti nagytermében 17 órakor induló program ingyenes, de regisztrációköteles, a következő linken lehet jelentkezni: http://web.kjmk.hu/kjmk/reg/szerelem.aspx.

Nemzeti ünnepünkön, március 15-én pénteken, 15 órakor Himnusz, avagy Erkel Ferenc hét élete címmel dr. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója tart előadást a Katona József Könyvtárban. Közreműködik: Kállai Erzsébet (ének), Nemes Dóra (zongora), Pathorn Swasdisuk (Thaiföld, ének) és Székely Balázs (zongora).

Idén 39. alkalommal rendezik meg a Kecskeméti Tavaszi Fesztivált. Az összművészeti rendezvénysorozatban ezúttal is lesz bőven komolyzenei program. Március 16-án 18 órai kezdettel a református templomban Peter Guy, az ausztráliai Newcastle Christ Church katedrálisának orgonistája – jelenleg a Kodály Intézet mesterszakos hallgatója – Johann Sebastian Bach, Percy Whitlock, Graeme Koehne és Kodály Zoltán műveit játssza majd. A műsorban a Kodály Intézet hallgatóinak előadásában a korálok énekelt változatai is elhangzanak.

Másnap, vasárnap délelőtt zenés mesejátékra várják a családokat a Hírös Agóra színháztermébe. A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar előadásában Alpár Balázs: Koldus és Királyfi című műve csendül fel, amelyben Mark Twain klasszikusa elevenedik meg a többszörösen díjazott fiatal zeneszerző zenéjével. Hollókői Huba, a kecskeméti szimfonikusok karmestere ezekkel a gondolatokkal hívja az érdeklődőket a 11 órakor kezdődő programra: „A Zenét hallgat a család sorozat egyre népszerűbb, a legutóbbi Állatok farsangja koncertre több mint 350-en voltak kíváncsiak, ezzel jócskán kinőttük az Otthon Mozit. Alpár Balázs nagyzenekarra írt izgalmas mesejátéka pedig újabb érdekes koncertet ígér.”

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar lesz a Filharmónia Magyarország Kodály-bérlete következő alkalmának is az előadója. Az együttes Edvard Grieg Ibsen kérésére, a Peer Gynthöz komponált kísérőzenéjét játssza majd.  A március 18-i est karmestere Kocsár Balázs lesz, közreműködik Kriszta Kinga (szólista) és Kovács J. István (narrátor).

Fiatal kecskeméti komolyzenei tehetségek mutatkoznak be a nagyközönség előtt az evangélikus templomban március 22-én, pénteken. Másnap, szombat délután is egy különleges koncerten vehetnek részt a kecskeméti zeneszeretők: A térdeplőtől az operaszínpadig – Pillanatképek az európai zenetörténetből címmel Kállai Erzsébet énekművész szólóestjét rendezik meg a Katona József Könyvtárban. Térben és időben is széles spektrumot járhatnak be a zenés utazás résztvevői Virág Barnabás idegenvezetésével. Barokk, klasszikus, romantikus és 20. századi; népi imádság, magyar népdal, motettatétel és operaária egyaránt szerepel a programban.

Március 23-án, szombat este 18 órától a Zeneakadémia Kodály Intézete hallgatóinak rövid meglepetéskoncertjét, örömzenélését élvezhetik majd azok, akik kilátogatnak a főtérre. A diákok két nappal később, március 25-én az evangélikus templomban is fellépnek. A 18 órakor kezdődő, Korál és népdal / Bach és Kodály címmel szervezett esten a Zeneakadémia Egyházzene Tanszéke és Kodály Intézete hallgatói és tanárai Johann Sebastian Bach, Kodály Zoltán és kortársaik orgonaműveit, vokális és hangszeres kompozícióit interpretálják.

A Kecskeméti Városi Fúvószenekar és az M. Bodon Pál AMI kis zenekarának tavaszi koncertjét március 24-én, vasárnap 15 órai kezdettel a piarista gimnázium dísztermében rendezik meg. Műsoruk címe: „Kodálytól Phil Collinsig”, azaz komolyzenei átiratok (Gustav Holst, Kodály Zoltán, Kálmán Imre), népszerű filmzenék (John Williams), pop, rock, jazz könnyűzenei átiratok (Deep Purple, Earth Wind & Fire, Phil Collins) egyaránt felhangoznak. A koncert vendégegyüttese a Halas Concert Band lesz, vezényelnek: Kuna Lajos és Lauer Zsolt. A hangverseny „hírös” szólistája: Beke Márk (Amsterdam) harsonás, a 2018-as Virtuózok győztese lesz; a további szólisták: Horváth Brigitta, Molnár Fanni – piccolo, Csuvár Anna – fuvola.

Kuna Lajos a két zenekar kapcsolatáról

„Lauer Zsolt, a Halas Concert Band vezetője szeptembertől nálunk, az M. Bodon Pál Zeneiskolában tanít. A halasi csapatával nem szakított, szombatonként megtartja az ottani próbákat, de besegít az iskolai zenekar munkájába és oroszlánrészt vállal a Kecskeméti Városi Fúvószenekar vezetésében. Mi jól együtt tudunk dolgozni – Zsolt kiváló szakember – ,így a zenekarok is baráti kapcsolatba kerültek egymással. Mi a halasi zenekar adventi koncertjén vendégszerepeltünk, most pedig meginvitáltuk őket erre a nagyszabású hangversenyünkre, de természetesen távlati terveink is vannak a két zenekar együttműködésére.”

A keresztény felekezetek nagyheti liturgiáin a helyi kórusok, muzsikusok szolgálataiban is gyönyörködhetnek majd a hívek, így például a Barátok templomában a Horváthné Erdélyi Zsuzsanna vezette Szent Miklós Kórus a virágvasárnapi esti misén (énekelt passió lesz), illetve nagycsütörtökön és nagypénteken is (utóbbin énekelt passió lesz) énekel.

Élő barokk címmel öt alkalomból álló koncertsorozatot indít a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar és a Kecskeméti Énekes Kör. A bérlet első alkalmát nagyszombat este 19 órai kezdettel rendezik meg az evangélikus templomban. „A barokk bérlet ötlete a tavalyi, halottak napi koncert után született – mondta az új kezdeményezésről Hollókői Huba –, olyan nagy volt az érdeklődés, hogy nem mindenki fért be az evangélikus templomba. A templom különleges akusztikája, valamint a Kecskeméti Énekes Körrel és Erdei Péterrel való inspiráló együttműködés után szinte egyszerre gondoltuk Péterrel, hogy ezt mindenképpen folytatni szeretnénk. Én ennek azért is örültem különösen, mert tudtommal a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarnak, bár a Kodály-bérlet alkalmain rendszeresen fellép, saját bérlete az utóbbi években nem volt, és nagyon fontosnak tartom, hogy a kecskeméti közönségnek hosszabb távú, előre tervezhető koncert-ajánlatokat tudjunk kínálni. A barokk zene mindig időszerű, ezért is lett »Élő barokk« a bérlet alcíme.”

Az új bérlet első hangversenyén Heinrich Schütz: Jézus Krisztus hét szava a keresztfán című oratóriuma, valamint Antonio Vivaldi két concerto grossója és Credója csendül fel. Közreműködik: Komáromi Márton (tenor), Szerdahelyi Pál (bariton) és a Kecskeméti Énekes Kör; vezényel: Erdei Péter.

ÉLŐ BAROKK – koncertsorozat az evangélikus templomban

„A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar és a Kecskeméti Énekes Kör nagy örömmel indítja útjára 2024. évi barokk bérletét az evangélikus templomban. J. S. Bach, Händel, Schütz, Telemann és Vivaldi zenéje a 19. század első felében történt újra felfedezésük óta töretlenül jelen van a világ hangversenytermeiben. A 17. és a 18. század zenéje a maga életerős színeivel, virtuozitásával, kontrasztos karaktereivel, logikusan szerkesztett formáival mindmáig bámulatos hatást gyakorol a hallgatóságra, békességet, nyugalmat, életerőt, jó kedélyt és mélyen járó érzelmeket ébresztve. A két kecskeméti együttes együttműködése hosszú időre tekint vissza. Az elmúlt években több nagy sikerű hangversenyt adtak a Hírös Agóra színháztermében és a Nagytemplomban is. Az Ybl Miklós által tervezett evangélikus templom pompás helyszínt ad e barokk koncerteknek, mert akusztikai viszonyai tökéletesen visszaadják a hangszerek és az énekhangok szépségét, nagyszerűen megmutatják a barokk színesség minden egyes részletét. A velük együtt fellépő kecskeméti és budapesti hangszeres, illetve énekes szólisták gazdag névsora is garancia arra, hogy az érdeklődő közönség hosszú ideig maradandó élményeket kapjon mind az öt hangversenyen, vagy azok bármelyikén. Várjuk Önöket!” (Erdei Péter Liszt-, Kodály- és Bartók–Pásztory-díjas karnagy, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze)

Márciusi komolyzenei események:

2024. március 2. – 17.00 óra – Cifrapalota – Kamaraest

2024. március 4. – 17.00 óra – Kodály Iskola – Az M. Bodon Pál Zeneiskola és a Kecskeméti Kodály Iskola közös tanári hangversenye

2024. március 5. – 16.30 óra – Vasútállomás – A Kodály Zoltán Vegyeskar megemlékező ünnepsége

2024. március 7. – 17.00 óra – Katona József Könyvtár – Szecsődi Ferenc hegedűművész zenés bolondozása

2024. március 15. – 15.00 óra – Katona József Könyvtár – Himnusz, avagy Erkel Ferenc hét élete

2024. március 16. – 18.00 óra – Református templom – Peter Guy orgonaestje

2024. március 17. – 11.00 óra – Hírös Agóra –  Zenét hallgat a család – Alpár Balázs: Koldus és Királyfi

2024. március 18. – 19.00 óra – Hírös Agóra – A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar estje (Kodály-bérlet)

2024. március 22. – 18.00 óra – Evangélikus templom – Fiatal kecskeméti tehetségek hangversenye

2024. március 23. – 16.00 óra – Katona József Könyvtár – Kállai Erzsébet énekművész koncertje

2024. március 23. – 18.00 óra – Főtér – A Zeneakadémia Kodály Intézete hallgatóinak flashmobja

2024. március 24. – 15.00 óra – Piarista gimnázium – A Kecskeméti Városi Fúvószenekar és az M. Bodon Pál AMI kis zenekarának tavaszi koncertje

2024. március 25. – 18.00 óra – Evangélikus templom – Korál és népdal / Bach és Kodály 2024. március 30. – 19.00 óra – Evangélikus templom – Risurrezione – A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar és a Kecskeméti Énekes Kör koncertje