Konferenciát rendeztek a "visztulai csodáról"

2023. 07. 06., 15:53
A Visztulai csoda című pályázat eredményeit bemutató konferenciát rendeztek ma a Lakitelekei Népfőiskolán. A felhívásra 12 pályamű érkezett be hét egyetem hallgatóitól. A beérkezett tanulmányokat szakmai zsűri értékelte és pontozta. A Lakitelek Népfőiskola és az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért Egyesület rendezésében megvalósuló pályázat szóbeli fordulóján 15 perces előadásban mutatták be a pályázók kutatási eredményeiket.
A galéria 23 képet tartalmaz

Az I. világháború végén a szovjet-orosz Vöröshadsereg átlépte Lengyelország határait, hogy lerohanja azt és tovább terjessze a bolsevik eszmét, illetve átalakítsa Európát. Ezt sikerült megállítani a Visztulánál 1920. augusztus közepén.

– Ebben a rendkívüli győzelemben fontos volt az a magyar segítség, amit Horthy Miklósék, Teleki Pálék küldtek. Igen viszontagságos körülmények között 22 millió lőszert juttattak el 80 vagonban - idézte fel a részleteket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke

Egyedül a magyar segítség volt, ami döntően befolyásolta a csata kimenetelét és megállította, visszaszorította a bolsevik-orosz hadsereget. Ezzel pedig nyertünk 20-30 évet, míg elérte Európát a kommunizmus. Ezt a témát dolgozta fel a „Visztulai csoda” című pályázat, melyre 12 pályamű érkezett be 7 egyetem hallgatóitól.

A Lakitelek Népfőiskola és az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért Egyesület rendezésében megvalósuló pályázat szóbeli fordulóján 15 perces előadásban mutatták be kutatási eredményeiket a pályázók.