Konferenciával és tudományos pályázattal emlékeztek dr. Mészáros Ádám jogkutatóra

2024. 04. 20., 18:49
Szombaton délelőtt adták át a Magyar Jog- és Államtudományi Társaság, valamint a Mészáros Ádám Emlékbizottság még januárban kiírt tudományos pályázatának díjait. A Mészáros Ádám Emlékkonferencia keretében idézték fel a kecskeméti kötődésű neves jogász, jogkutató munkásságát a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészségen.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 15 képet tartalmaz

Jogosan emlékszik az utókor dr. Mészáros Ádámra. A kecskeméti kötődésű neves jogász, jogkutató munkásságának fő műveként olyan bűnügyi fogalmakkal foglalkozott, mint a jogos önvédelem vagy a bűnsegédlet és a felbujtás kérdésköre. Az e körben megírt művei napjaink jogalkotására és ítélkezésére is hatással tudnak lenni.

Dr. Mészáros Ádám, az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezető-helyettese, a büntetőjog-tudomány jeles képviselője 2021-ben, életének 43. évében hunyt el, tragikus hirtelenséggel. A Magyar Jog- és Államtudományi Társaság Ádám sokoldalú személyisége és a büntetőjog legnehezebb kérdéseit érintő munkássága előtti tisztelgésként emlékkötetet is megjelentetett két éve.

A neves jogász emlékére a Magyar Jog- és Államtudományi Társaság (MJÁT), valamint a Mészáros Ádám Emlékbizottság 2024. január 13-án írt ki tudományos pályázatot. A sikeres pályaműveket értékelve, a mai napon tartották meg a verseny díjkiosztó emlékkonferenciáját a Kecskeméti Járási Ügyészségen.

Az eseményen dr. Gyugyi Csilla, Bács-Kiskun Vármegyei főügyész köszöntötte a megemlékezőket, kiemelve, az igazi veszteséget az idő sem feledteti, csak megtanulnak az emberek együtt élni a hiánnyal. Így kénytelen a kecskeméti és hazai jogász élet is a fiatalon elhunyt jogkutató, dr. Mészáros Ádám nélkül tovább folytatni a munkát. Ádám emlékét és hagyatékát azonban őrizni fogják, nem csak most, hanem évről évre Kecskeméten.

A köszöntést követően dr. Ambrus István, az ELTE Egyetemi docense tartott megemlékező előadást, majd ezt követően átadták a díjakat a legsikeresebb pályázóknak, akiknek nem volt könnyű dolga, hiszen a bíráló bizottságban olyan neves és gyakorlott jogászok is helyet kaptak, mint például dr. Temesvári Péter, Kecskemét város jegyzője is. A lelkes fiatal pályázók munkáját Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is megköszönte a helyszínen.

Az eredményhirdetést követően a megemlékezés fogadással folytatódott, majd dr. Mészáros Ádám sírhelyénél tiszteletadással ért véget.