KÓTA-díjat kapott a Jámbor házaspár

2023. 02. 07., 19:26
A magyar kultúra napján magas szakmai elismerésben részesült a Kecskeméten élő dolgozó Jámbor Zsolt – Jámborné Márkus Emőke házaspár. A KÓTA, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége eddigi munkásságukat ismerte el a díjjal.

Jámbor Zsolt és Jámborné Márkus Emőke mindketten a város meghatározó zenei szakemberei. Emőke a református általános iskola ének-zene tanára, Zsolt a református gimnáziumé. Mindketten sikeres kórusokat működtetnek, és hosszú évtizedeken át kórusban énekeltek. Zsolt ma is a Cantus Nobilis Kórus szólamvezetője. Kezük alól az eltelt évek alatt sok későbbi kórusénekes, művész és tanár került ki.

Jámborék a Kecskeméten tanító ének-zene tanárok szakmai együttműködésének irányítói, továbbképzések szervezői, valamint a Kecskemét és környéke Éneklő Ifjúság kórustalálkozóinak lelkes működtetői. Sikereik hátterében szakmailag jól megalapozott, a tevékenységükbe vetett hittel és alázattal végzett munka áll, hiszen ugyanúgy heti egyetlen énekórával kell számolniuk, mint más ének szakos pályatársaiknak. Jámbor Zsolt így beszélt erről a Múzsa magazinnak adott interjúban:

– Nekünk minden reggel hétkor kezdődik a munkanap, nem ¾ nyolckor, mert jövünk szólampróbára. Hogy ez 30 év, 50 év után is meg tudjon maradni, ahhoz elengedhetetlen a hit és a lelkesedés . Szerintem ez a titka
— árulta el Jámbor Zsolt.

Jámbor Zsolt és Márkus Emőke a magas szakmai díjat pedagógiai munkásságuk, munkamoráljuk, kórusvezetői tevékenységük, a kodályi hagyományok, valamint a protestáns egyházzenei értékek megőrzése érdekében kifejtett tevékenységük elismeréseként vehették át.

Erről mesélnek a Múzsa magazin mai adásában.