Közel 40 diák mérte össze tudását az Arany János Tehetséggondozó Program versenyén

2023. 03. 28., 16:36
Ma délelőtt a Katona József Gimnáziumban adtak számot tudásukról azok a 14-15 éves gimnazisták, akik az Arany János Tehetséggondozó Program történelemversenye miatt érkeztek Kecskemétre. A megmérettetésen villámkérdésekre ugyanúgy válaszolniuk kellett a háromfős csapatoknak, mint komoly tesztekre.
Fotó: Harkai György
A galéria 23 képet tartalmaz

12 háromfős csapat, vagyis 36 diák mérte ma össze tudását az Arany János Tehetséggondozó Program történelemversenyén a Katona József Gimnázium dísztermében.  A tanulóknak idén Mária Terézia és II. József uralkodásából, a felvilágosult abszolutizmus témájából kellett felkészülniük.

– Nagyon izgultunk a verseny miatt, de nyugtatgattam a csapattársaimat. Én voltam, aki valamennyire nyugodt volt, hogy nem kell aggódni, teljesen jól fog sikerülni az egész verseny. Eddig úgy is állunk, hogy valószínűleg a top 3-ban benne vagyunk – mondta Szombati Dávid, a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium 9. osztályos tanulója.

A megmérettetést 20 éve szervezi meg a Katona József Gimnázium az Arany János Tehetséggondozó Programban résztvevő 22 gimnázium kilencedikes, illetve előkészítős diákjainak.

A három órás szellemi vetélkedő feladatai között villámkérdések és komoly tudást igénylő tesztek is szerepeltek. A többek között Zalaegerszegről, Sárospatakról, Nyíregyházáról, Miskolcról és Debrecenből érkezett gimnazisták között sokan hátrányos helyzetűek, kevés lehetőségük van utazni még belföldön is, így többségük először járt Kecskeméten.

– Az országban jó hírű gimnáziumokba került ez a program, pont azért, hogy a tehetséges gyerekek az egy előkészítő év után becsatlakozzanak a korosztályos társaikhoz, és az erős gimnáziumokban olyan érettségi bizonyítványt szerezzenek, amivel aztán esélyük van továbbtanulni – magyarázta Csáki Tibor, a Katona József Gimnázium igazgatója.

Az Arany János Tehetséggondozó Programot 22 évvel ezelőtt indította el a kormány hátrányos helyzetű, kistelepülésen élő tehetséges diákok számára.

Az Arany János Tehetséggondozó Programban résztvevő 22 gimnázium tartja egymással a kapcsolatot, rendszeresen szervezünk közös programokat nemcsak a tanárok, vezetők számára, de a gyerekeknek is. Az elmúlt 22 évben kialakult annak a gyakorlata, hogy melyik gimnázium milyen tantárgyból ad otthont versenynek
— mondta Csáki Tibor.

A teljesítményért mindenkinek járt egy névvel ellátott kézműiparos bögre és Jankovics Marcell Trianon című könyve.

A mai versenyen az első három helyezés két iskola tanulói között oszlott meg. Harmadik és második helyen a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium kettes és egyes csapata végzett. Az első helyet pedig a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium lánycsapata szerezte meg.

Kapcsolódó cikk