Közepes termést aratnak árpából

2023. 06. 28., 19:24
A várakozások ellenére csak közepes termés várható idén árpából. A bőséges csapadék miatt sok gazda óvatlan volt, és a betegségek is komolyabban támadtak.
Illusztráció

Májusban a Duna-menti területeken csaknem egy évnyi csapadékot kaptak a földek, míg Bács-Kiskun vármegye egyéb területein 220 mm, azaz körülbelül fél évinek megfelelő mennyiségű eső esett. A várhatóan alacsony felvásárlási ár és az egyéb gabonapiaci kilátások a gazdák nagy részét arra sarkallták, hogy megpróbáljanak spórolni.

A szokásos két gombaölő kezelés helyett sokan csak egyet alkalmaztak. A viszonylag sok csapadék miatt azt gondolom, hogy ezzel többet buktak a gazdák
— mondta Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Bács-Kiskun vármegyei szervezetének elnöke.

Az árpa esetében már megkezdődött a betakarítás, így itt már a számok is látszanak.

Az árpa aratása már most körülbelül 70-80 százalékos készültségben van. Megyei átlagban 7 tonna feletti termésmennyiségre számítottunk. Eközben a Délvidéken 8-9 tonnás termésátlagok látszódtak. Sajnos a kombájn azt mutatja, hogy végül 5 és 6 tonna közötti termésátlag lesz vármegyei szinten
— részletezte Gáspár Ferenc.

Ez a termésmennyiség közepesnek mondható. A búzát és a repcét még csak most kezdik betakarítani. Ezen növények esetében a jelenlegi váltakozó, időnként csapadékos időjárás is befolyásolhatja majd az eredményt, de hasonló, közepes hozamot jósolnak jelenleg az agrárszakemberek.