Ma este ÉlŐvíz!

2023. 02. 22., 12:26
Ma este 20:00 órakor újra jelentkezik az ÉlŐvíz, a Kecskeméti Televízió vallási magazinja. Ma van hamvazószerda, elkezdődött a 40 napos nagyböjt, ennek kapcsán Zirig Kristóf atyával beszélgetünk. A Házasság hetéhez kapcsolódva pedig Hajduch-Szmola Patrikkal és feleségével, Kovács Barbarával láthatnak riportot. A fiatal evangélikus lelkészházaspár nemrég kezdte meg szolgálatát Kecskeméten.
Hajduch-Szmola Patrik és Kovács Barbara

Ma este újra jelentkezik az ÉlŐvíz a Kecskeméti Televízióban. A havi rendszerességű vallási magazin ezúttal két aktuális témát dolgoz fel. Ma kezdődött el a nagyböjt, a keresztény közösségekben a húsvét előtti negyven napos készületi időszak, amely hamvazószerdától nagyszombatig tart. Zirig Kristóf atyát kérdeztük arról, hogyan érdemes böjtölni, mit is jelent igazából az, hogy önként lemondunk valamiről. És arra is választ kapunk, mi a böjt valódi értelme.

Modern korunkban egyáltalán nem az a legnagyobb nehézség, hogy ne együnk húst, inkább olyan dolgokról kell lemondani, amelyek a mindennapi életünknek annyira középpontját képezik, hogy talán észre sem vesszük. Jó felismerés például, hogy a magyar ember szeret panaszkodni. Milyen szép, ha azt mondjuk, hogy én ebben a böjti időszakban igyekezni fogok, hogy ne panaszkodjak, sőt, hogy csak jót mondjak másokról. Nehezebb, jobban oda kell figyelni, de milyen csodálatos!
— mondja a riportban Zirig Kristóf káplán atya.

A Házasság hete kapcsán a fiatal evangélikus lelkészházaspárral, Hajduch-Szmola Patrikkal és Kovács Barbarával beszélgettünk házasságukról, hivatásukról, illetve arról, hogyan is kerültek Kecskemétre. A háromgyermekes lelkészpár nemrég kezdte meg szolgálatát városunkban, Kis János nyugdíjba vonulása után.

Gyönyörű dolog az, hogy a feleségem ugyanazt csinálja, amit én, mert érzi a rezdüléseimet, nem kell megmagyaráznom, hogy most mi történik velem, nem kell magyaráznom a hitbeli válságaimat vagy a munkával kapcsolatos kérdéseket. Ugyanazokon a dolgokon megyünk át, segíteni tudjuk egymást
— fogalmaz az interjúban Hajduch-Szmola Patrik.

Az Élővíz ma este 20:00 órától várja a nézőket a Kecskeméti Televízióban. A műsor összes adása újra megnézhető a youtube-on.