MCC: dr. Kiss Rajmund tartott előadást a kommunikáció fortélyairól

2023. 09. 06., 20:58
Dr. Kiss Rajmund, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Diplomáciai Műhelyének vezetője tartott előadást Kecskeméten szerda délután. Az első randevútól a diplomáciai kommunikációig című előadásában humorral átitatva, sok életből vett példával illusztrálva kínált olyan "tárgyalási koncepciókat" a hallgatók figyelmébe, melyeket a magánéletben is tudnak alkalmazni.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 22 képet tartalmaz

Dr. Kiss Rajmund számos nemzetközi hírű intézményben – többek között a Harvard Egyetemen és Oxfordban – végzett tanulmányai után 2008-ban kezdte meg diplomatakarrierjét, melynek során négy országban volt külgazdasági szakdiplomata, később pedig hazánk állandó képviselője volt a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO), nagyköveti rangban.

Az MCC Csongrádi utcai központjában tartott előadásán főként fiatalokkal telt meg a terem. Az előadás gerincét tárgyalási koncepciók felvázolása adta, melyeket számos saját életéből vett példával illusztrált az előadó, főként távol-keleti tapasztalatai alapján. Az egyes koncepciók angol mozaikszavakra épültek – például DATE: Distinguish, Adapt, Tolerate, Establish –, melyeknek elemeit egyesével ismertette humoros, könnyed stílusban, a közönség tagjait is bevonva.

Dr. Kiss Rajmund hangsúlyozta, hogy bár a diplomáciai, üzleti és hétköznapi kommunikáció formái eltérnek valamelyest, a lényegüket tekintve nagyon hasonlóak. A kommunikációnak mindig a kölcsönös tiszteleten kell alapulnia, és sohasem szabad hazudni, mert az "arcvesztéssel" jár – emelte ki. Ha jól csináljuk, kiépül a bizalom partnerünkkel.

A szerdai előadás az MCC tanévnyitánya volt Kecskeméten, a tervek szerint ezután kéthetente követik majd egymást nyilvános eseményeik. Az új tanévben további diákokat bevonó új programelemekkel és a szülők számára szervezett idegen nyelvű teadélutánokkal is készülnek, stábjuk pedig két új nyelvtanárral bővül – hangzott el.

Kapcsolódó cikk