MCC pódiumbeszélgetés: a sportsikerekhez a belső motivációt kell elsősorban megtalálni

2023. 06. 16., 20:22
A sikeres sportteljesítményhez elsősorban a belső, személyes motivációt kell megtalálni, de a környezet is kulcsfontosságú ahhoz, hogy ez a motiváció kibontakozhasson – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kecskeméti pódiumbeszélgetésén péntek délután. Az Aranyhomok szálloda tükörtermében megtartott beszélgetésen Ivkovicné Béres Tímea 108-szoros válogatott kosárlabdázó, a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia vezetője, Szabó Tibor, a KTE Labdarúgó Akadémia vezetője, valamint Sárkány Dominik, az Újpesti TE sportpszichológusa cserélt eszmét a mentális tényezők sportteljesítményben játszott szerepéről.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 14 képet tartalmaz

Az Újpest utánpótlás részlegénél pszichológusként dolgozó Sárkány Dominik elmondta: az U14-es korosztálytól kezdik el a foglalkozásokat a játékosokkal, akikkel többek között a stresszkezelésről, a motivációról, a csapattársakkal való együttműködésről beszélgetnek, de szóba kerülnek mélyebb családi vagy más jellegű traumák is, melyek komolyan kihathatnak a sportteljesítményre. Mint mondta, próbálnak átfogó személyiségfejlesztésben gondolkodni, és nem csak a szűken vett sportolói léttel foglalkozni.

A pódiumbeszélgetés résztvevői: Gál Zsombor moderátor, Szabó Tibor, Ivkovicné Béres Tímea és Sárkány Dominik

Béres Tímea is úgy vélte, nem helyes, ha egy sportolónak kizárólag sportolói identitása van, hiszen karrierjét bármikor megszakíthatja egy súlyos sérülés, vagy ha el is kerülik a sérülések, 40 éves kora körül akkor is véget ér a profi pályája, és el kell döntenie, hogy mihez kezd. A sport ugyanakkor számos olyan tulajdonsággal, tapasztalattal vértezheti föl az embert, amit a civil életben is jól tud hasznosítani: kitartással, kooperációs készséggel, hierarchiában való munka képességével, szakmai alázattal.

Szabó Tibor szerint a legfontosabb, hogy az ember szeresse azt a sportot, amit űz. Mint felidézte, 17 éves koráig fel sem merült benne, hogy valaha pénzt fog kapni azért, hogy rúgja a bőrt. Később persze az ember motivációi változnak, például ha családfenntartó szerepbe kerül.

A szerteágazó beszélgetésben a kecskeméti utánpótlásnevelés aktuális helyzetét is érintették a résztvevők. Szabó Tibor arról számolt be, hogy a KTE történelmi sikerével ugrásszerűen megnőtt a klub akadémiáján focizni akaró gyerekek száma. "Gyuláról, Szegedről, Békéscsabáról hívnak a szülők" – érzékeltette a helyzetet. Mint mondta, élni szeretnének ezzel a lehetőséggel, ami egyúttal óriási felelősség is.

Ivkovicné Béres Tímea is arról beszélt, hogy nagyon sok, jelenleg mintegy 1.800 gyermek kosarazik Kecskeméten az akadémia keretein belül, és ezzel a kapacitásuk határainál vannak. A jelenlegi célok közül a közösség további erősítését és a sporttudományos módszerek, eszközök alkalmazását emelte ki.

Szabó Tibor és Ivkovicné Béres Tímea is részletesen felidézték saját profi karrierjük tapasztalatait. Szabó Tibor már fiatalként az MTK felnőtt csapatában játszott, U21-es válogatott is volt. Később Sopronba, másodosztályba igazolt, és ezután már nem tudott visszakapaszkodni az NB I-be. Később is kapcsolatban maradt a focival, edzőként folytatta, és ma a KTE sikeres akadémiáját vezeti. "Ezzel mondhatom, hogy 35-40 éve azt csinálom, amit szeretek" – összegzett.

Ivkoviciné Béres Tímea is felidézte karrierjét, benne a több mint 100 válogatott szerepléssel, házassággal, gyermekáldással és azzal, amit az utóbbi immár tíz évben a kecskeméti akadémián végez: átadni a tudást, a tapasztalatot, a játék szeretetét a fiataloknak, ezzel visszaadni mindabból, amit ő is kapott pályája során.

A pódiumbeszélgetést élénk érdeklődés övezte, telefonon keresztül többen küldtek be kérdéseket is, melyekből a beszélgetés végén szemezgetett Gál Zsombor moderátor. Az eszmecserén jelen volt Jánosi István sportügyekért felelős tanácsnok, dr. Salacz László országgyűlési képviselő, valamint Lévai Jánosné és Szamler László önkormányzati képviselők is.