Megédesítették az iskolakezdést

2023. 09. 04., 14:29
Édes meglepetéssel köszöntötték hétfőn reggel az 1. n osztály tanulóit a Vásárhelyi Pál Általános Iskolában. A német nemzetiségi nyelvoktató program osztálya csokoládéval, cukorral megpakolt csomagokat vehetett át a Német Települési Nemzetiségi Önkormányzatnak köszönhetően. Ezt a német szokást 2004 óta ápolják, akkor indult el ez a különleges program az intézményben.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 23 képet tartalmaz

Édes meglepetést, vagyis „zuckertütét” kaptak ajándékba ma reggel a Vásárhelyi Pál Általános Iskola 1. n osztályának diákjai. Neuendorf Rózsa, a Német Települési Nemzetiségi Önkormányzat elnöke lepte meg a kicsiket a szépen becsomagolt ajándékkal, és mesélt is erről a kedves német szokásról.

Mint elmondta – természetesen németül – Németországban régi hagyomány, hogy szeptember 1-jén zuckertütét, édességgel megtöltött papírtölcsért kapnak az elsősök szüleiktől. Ezzel gondoskodnak róla, hogy örömteli legyen az iskolakezdés a kicsiknek. Neuendorf Rózsának idén iker unokái is így kezdhették az első osztályt – ezt is elmesélte a gyerekeknek, tanítónőjük, Baloghné Szabó Anita pedig mindent lefordított.

A Német Települési Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, bízik abban, hogy a gyerekek megszeretik és jól meg is tanulják majd a német nyelvet a nemzetiségi nyelvoktató programnak köszönhetően, majd azt kívánta: legyen olyan édes számukra az első tanév, mint a mai ajándékuk.

A városvezetés nevében Jánosi István önkormányzati képviselő szólt a kis elsősökhöz, felidézve azt a napot, amikor ő ült be elsőként az iskolapadba. Kitartást, sok örömöt kívánt a kicsiknek, majd Neuendorf Rózsával közösen adták át a zuckertütéket. A gyerekek boldogan vették át az ajándékot, sokan rögtön ki is bontották azt. Az édességek mellett radír, órarend, filctoll is volt a csomagban, nagy tapssal köszönték meg az elsősök.