Megújulhat a Kecskeméti Tehetségsegítő Tanács

2023. 05. 23., 15:36
Megújulhat a hírös városban működő tehetségműhelyek képviselőit tömörítő Kecskeméti Tehetségsegítő Tanács - ismertette az Esélyteremtési Bizottság keddi ülésén Engert Jakabné. Az alpolgármester egy másik előterjesztése szerint a város együttműködési megállapodást köthet a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvánnyal, melynek Nemzeti Tudósképző Akadémiáján csaknem 100 kecskeméti középiskolás pallérozza tudását a természettudományok terén.

A városi közgyűlés 2011-ben fogadta el Kecskemét tehetségsegítő stratégiáját és döntött a Kecskeméti Tehetségsegítő Tanács megalakításáról. A tanács működése az elmúlt években jelentősen visszaszorult, egyrészt a pandémia, másrészt a tagság összetételében történt változások és a tanács létszáma miatt - olvasható az előterjesztésben.

Engert Jakabné a keddi bizottsági ülésen elmondta: új alapokra szeretnék helyezni a testület működését, a fő cél a kecskeméti tehetséggondozó műhelyekkel való közös gondolkozás, együttműködés.

Az újjáalakuló tanács elnöke a polgármester, alelnöke a köznevelésért és tehetséggondozásért felelős alpolgármester lenne, tagjai a városban működő iskolák, illetve iskolai, alapítványi és más tehetségműhelyek képviselői lennének. Engert Jakabné az előterjesztést kiegészítve javaslatot tett arra, hogy az Esélyteremtési Bizottság mindenkori elnöke is tagja legyen a testületnek. A tanács adminisztratív, szervezési feladatait a polgármesteri hivatal látná el.

A Kecskeméti Tehetségsegítő Tanács megújítását az Esélyteremtési Bizottság egyhangúlag támogatta, a végső döntést a csütörtöki városi közgyűlés hozza meg.

Szintén a kecskeméti tehetséggondozás fejlesztése jegyében tett javaslatot Engert Jakabné arra, hogy a város kössön együttműködési megállapodást a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvánnyal, melynek egyik kiemelt szerveződése, a Nemzeti Tudósképző Akadémia a kutatásban tehetséges diákokat középiskolás koruktól kezdve vezeti végig a tudóssá válás lépcsőfokain.

A Nemzeti Tudósképző Akadémia programjait a kecskeméti körzetből jelenleg 93 diák látogatja: előadásokra járnak, laboratóriumi gyakorlatokon vesznek részt, az alapítvány jóvoltából modern kutatási eszközökkel dolgozhatnak. A résztvevők többek között a Katona József Gimnázium, a Bolyai János Gimnázium, a Bányai Júlia Gimnázium és a Református Gimnázium tanulói - olvasható az előterjesztésben.

Az együttműködési megállapodás megkötésével tovább javulhat a Kecskeméten elérhető természettudományos oktatás és bővülhet a Nemzeti Tudósképző Akadémia programjaiban résztvevő intézmények köre.

Az előterjesztés szerint a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány 4 millió forint támogatásban is részesülne Kecskemét városának idei költségvetéséből.

A határozat-tervezetről a csütörtöki közgyűlés dönt.