Méltó, elegáns urnatemető épült az evangélikus templomban

2023. 05. 14., 12:26
Kereken 200 urnafülkét tartalmaz a kecskeméti evangélikus templomban tavaly megnyílt új kolumbárium. Az Ybl-épület hátuljában található boltíves helyiséget gyönyörű fakereszt díszíti, melynek saját története van. Az egyik urnafülke fedőlapjára nemrég aranyozott Luther-rózsa került. A letisztult, egyszerűségében elegáns urnatemető létrehozásáról és jelentőségéről Kis János nyugalmazott evangélikus lelkésszel beszélgettünk.
Fotó: Banczik Róbert

A kecskeméti evangélikus gyülekezet méltó temetkezésének lehetősége 1964-ben szakadt meg, amikor elvették az egyháztól, majd bezárták a Ceglédi úti evangélikus temetőt. A rendszerváltás után sem sikerült visszaszerezni a területet, ami így egyre jobban lepusztult. Egy ideig még látogatták a sírokat, idővel ez is abbamaradt.

– Egyszer a ’90-es évek elején kint jártam, és arra lettem figyelmes, hogy bontják a ravatalozót. Nem nagyon egyeztették velünk ezeket az akciókat, mert hivatalosan az egyháznak már nem volt köze a területhez. A sittes halmon megláttam egy nagy fakeresztet. Megkérdeztem, mi lesz a sorsa, azt mondták megy a kukába. Egy narancssárga Wartburggal voltam, felkötöttem a tetejére, mert benne nem fért volna el. Sajátos látvány lehetett, ahogy végighajtottam vele a városon. Ez a gyönyörű kereszt látható most itt a falon, némi felújítás után – mesélte Kis János.

Fotó: Borda Máté

A feszület korát nehéz megállapítani, feltehetően körülbelül egy évszázados lehet a korpusz.

Fotó: Banczik Róbert

Ahogyan az ember belép a terembe, ez az ódon kereszt vonja magára tekintetét. Körülötte a fehérre festett falak, a kecsesen ívelő boltív. Utóbbit is meg kellett találni, hiszen sokáig födém zárta el a szemek elől. Egy ponton megbontották, fölvilágítottak, így derült ki, hogy az eredeti Ybl-épület boltívei rejtőznek a magasban.

Fotó: Banczik Róbert

Kis János elmondása szerint már régóta gondolkodtak azon, milyen funkciót adjanak ennek a hátsó teremnek, mely jobb híján sokáig egyfajta raktárként szolgált. A Buchalla-család nagylelkű anyagi felajánlásának köszönhetően 2021-ben kezdhették el komolyan fontolóra venni egy itt létesítendő urnatemető ötletét, majd kidolgozták a terveket, és 2022-ben át is adhatták az új kolumbáriumot.

Az egyik urnafülkét díszítő aranyozott Luther-rózsa. A jelképet a hagyomány szerint Bóra Katalin, Luther Márton felesége hímezte ajándékként férjének. Luther személyes jele lett, később az evangélikus egyház jelképévé vált. (Fotó: Borda Máté)

A helyiségben kereken 200 urnafülke található. Egyesekben egy, másokban kettő vagy három urna helyezhető el, így a terem összesen mintegy 500 személy hamvainak méltó elhelyezésére alkalmas. Kis János úgy vélte, ez körülbelül 10 évig ki tudja majd szolgálni a helyi evangélikus gyülekezet temetkezési igényeit, azzal együtt is, hogy az urnatemető más felekezetűek előtt is nyitva áll.

Fotó: Banczik Róbert

Az urnatemető használatát illetően szigorú szabályokat hoztak annak érdekében, hogy biztonságos legyen, és stílusában is egységes maradjon. A helyiségen belül nem gyújtható gyertya, és csak valódi virágok helyezhetők el a gyülekezet által biztosított vázákban. Az urnafülkékre egységes betűtípussal és kivitelezéssel kerülnek a nevek, valamint a születés és az elhalálozás dátuma. Ezen kívül egy keretes fénykép kaphat még helyet a fülkén.

Fotó: Banczik Róbert

Az új urnatemető létrehozása szervesen illeszkedik az egész Ybl-templomépület helyreállításának és odaadó gondozásának folyamatába, melyért Kis Jánost és gyülekezetét tavaly Példaadó Műemlékgondozásért Díjjal tüntette ki a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) Magyar Nemzeti Bizottsága. Kis Jánost idén március 15-én Magyar Arany Érdemkereszttel is kitüntették sok évtizedes munkásságának elismeréseképpen.

Mint mondja, munkája a tavaly szeptemberi nyugdíjba vonulásával tulajdonképpen nem szűnt meg, csak átalakult. „Most úgyis szabad vagy, gyere helyettesíteni” – hívják sokan, így ugyanúgy be van táblázva, mint korábban. A kecskeméti evangélikus gyülekezet vezetésének felelőssége azonban már nem az ő vállán van. Ezt átvette tőle a fiatal lelkészpár, Hajduch-Szmola Patrik és Kovács Barbara, akiket a hírös város gyülekezete Pécsről hívott meg a szolgálatra.

Fotó: Banczik Róbert