Mesevilág várja a kis betegeket a kecskeméti gyerekpszichiátrián

2023. 07. 03., 17:32
Mostantól nem csak a gyerekosztályára lehet büszke a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház, Valószínűleg Kecskemété lett az ország legszebb gyerekpszichiátriája is. Tavaly költözött új épületbe a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Szakambulancia és Gondozó, most pedig a Poli-Farbe támogatásával, a Kecskemétfilm Kft. figuráival igazi mesevilág született itt.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 27 képet tartalmaz

Ahogyan korábban írtuk, hosszú várakozás után tavaly novemberben végre saját épületbe költözött a kecskeméti Gyermekpszichiátriai Gondozó és Szakambulancia. Régi álmuk volt ez, korábban ugyanis a rendelőintézet három emeletén szétszórva fogadták a kis betegeket. Most egy újabb álmuk vált valóra: a Poli-Farbe Kft. Színnel, Lélekkel Kórház-felújítási Programjának köszönhetően mesebeli környezet valósult meg a gyerekbarát épületben. A projekt ünnepélyes átadóját hétfőn délután tartották, így az újságírók elsőként nézhettek körül a mesés köntösbe öltözött gyerekpszichiátrián.

Az átadó ünnepség stílusosan a Magyar népmesék egyik részének levetítésével kezdődött. Nem véletlenül esett a választás Az aranyszőrű bárány című mesére, annak egyik jelenete díszíti ugyanis a gyerekpszichiátria várótermét. Mint elhangzott, a Poli-Farbe Kft. ötmillió forintos adományából és Kecskemétfilm Kft. mesefiguráival öltöztethették fel az épületet, a tervezéstől a kivitelezésig összesen öt hónap alatt. A falak életvidám Poli-Farbe Platinum színeket kaptak, a mesefigurákkal együtt ez is terápiás célt szolgál. Az új környezetben otthonosan érezhetik magukat az ide érkező gyerekek és a felnőttek is, beszélgethetnek a mesékről, így gyorsan elröpül a várakozás.

Az átadó ünnepségen elsőként Málik Zsolt, a Poli-Farbe Kft. vezérigazgatója mutatta be az idén 34 éves céget, annak eredményeit. Mint elmondta, hisznek abban, hogy a színekkel érzelmeket lehet ébreszteni. A kecskeméti gyerekpszichiátria pedig olyan színeket kapott, amelyek örömöt sugároznak. Bíznak abban, hogy ezzel is segíthetik a kis betegek gyógyulását.

Szabó Antal, a Poli-Farbe Kft. alapítója, tiszteletbeli elnöke a cég társadalmi szerepvállalásáról szólt az ünnepsége. Elmondta, ötgyerekes édesapaként, három unoka büszke nagypapájaként tudja, milyen nagy felelősség a gyereknevelés. Ezért is elsődleges a cég számára az egészséges lelkületű fiatalok támogatása.

A 2019-ben indult Poli-Farbe Kórház-felújítási Projekt keretében eddig 9 magyarországi kórház, 25 különböző osztálya tudott megújulni a kapott festékek és vizsgálati eszközök, felszerelések adományozása révén. Idén ősszel pedig újra pályázhatnak támogatásra a gyerekosztályok a céghez.

Dr. Gondos Miklós, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház intézményvezetője, főigazgatója mondott köszönetet a támogatásért. Elmondta, a kórház életében már az is hatalmas előrelépés volt, hogy megépült egy különálló épület a gyermekpszichiátriai szakrendelés számára. A Poli-Farbe Kft. támogatásának köszönhetően pedig az ország legszebb gyermekpszichiátriája lett a kecskeméti. – Ilyen körülmények között öröm dolgozni, és könnyebb a gyógyulás is – hangsúlyozta a főigazgató.

Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója is jelen volt az ünnepségen, felidézte a gyerekpszichiátriát díszítő figurák születését. Mint elmondta, a Magyar népmesék rajzfilmsorozatot azzal a céllal indították világhódító útjára, hogy átadják a jövő generációinak azokat az értékeket, amelyekbe beleszülettünk. Mára pedig 165 milliós youtube-os megtekintésnél tartanak.

– Egy beteg kisgyerek, amikor a „rosszal”, a betegséggel találkozik, ugyanazt az utat járja be, amit a népmesék hősei. Itt pedig az orvosok és a gyógyszerek segítségével győzik le ezt a rosszat, a vége pedig ugyanúgy jó lesz, mint a népmesékben
— vont párhuzamot Mikulás Ferenc.

Dr. Csenki Dorina gyermekpszichiáter szakorvos arról számolt be a sajtótájékoztatón, milyen óriási változást hozott életükbe az új épület. A rendelőintézetben sokszor zavarták betegeik a többi rendelést, feszülten érkeztek hozzájuk a szülők és a gyerekek is.

– Most érezhető a változás. A gyerekek nyugodtabbak, a szülőkből is előjönnek a mesék kapcsán gyerekkori élményeik, és sokat beszélgetnek a kicsikkel. Így gyorsabban telik a várakozás, velünk pedig sokkal nyitottabban a gyerekek. Ezek ugyanis nem csak rajzok, sok-sok érzelem, sok-sok szeretet van mögöttük – jelentette ki dr. Csenki Dorina.

Boros Anikó és Zsoldos Csaba grafikusművészek nem először terveztek mesevilágot, hiszen nekik köszönhető a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály Csemetedoki Projekt keretében megvalósult terápiás díszítés is, amelyet Mikulás Ferenccel, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetőjével együttműködve álmodtak a kórház falaira.

Most a gyerekpszichiátria vezetője, dr. Bódi Zsuzsanna álmait valósították meg. A kollégákkal együtt választották ki, milyen figurák kerüljenek a falakra. – A cél az volt, hogy egy nyitott, fantáziát beindító kompozíció szülessen, a gyerekek jó értelemben véve sokkot kapjanak, amikor ide belépnek. Ez a mesevilág vonja el a figyelmüket, oldódjanak fel a mesék világában – fogalmazott Boros Anikó az ünnepségen, majd azt kívánta: legyen ez a hely olyan mesék otthon, amelyek mindig happy enddel végződnek.