Mire kell figyelnünk az Izsáki és Dózsa György út csomópontjaiban?

2023. 09. 12., 15:32
Augusztus végén megindulhatott a forgalom az Izsáki úton és a Dózsa György úton, szeptember elsején pedig megtörtént a közlekedési főpróba, viszont sokan azóta se szokták meg az új szabályokat. A felújítással érintett útszakaszon leginkább a csomópontokban vannak korlátozások, amelyekre érdemes figyelni a balesetek elkerülése érdekében. Most a volt Hullám vendéglő melletti kereszteződést vettük górcső alá.
Fotó: Harkai György
A galéria 36 képet tartalmaz

Augusztus végén megszűnt a nagymértékű forgalomelterelés az 52-es főút felújítással érintett szakaszán. Az új forgalmi helyzetek továbbra is sokakat próba elé állítanak. Többségüknek a KRESZ-táblák, az ideiglenes felfestések és mozgó munkagépek is akadályt jelentenek, hiszen a figyelmetlen sofőrök könnyen betévedhetnek aktív munkaterületre.

A nagykörút és a Dózsa György út kereszteződésében az új és a régi útfelület közötti szintkülönbség miatt lassítani kell, itt a fennakadást, torlódást a körút szűkített keresztmetszete okozza.

Az Olimpia utcai körforgalomnál a 2x1 sávra szűkült áthaladásra és a lezárt oldalsó ágakra kell figyelni. Emiatt a csomópontban csak egyenesen az Izsáki úton és vissza lehet közlekedni. A körforgalomból egyedül az áruszállító járművek és munkagépek hajthatnának be a lakópark és a bevásárló központ felé. De nem sokan törekednek a szabály maradéktalan betartására.

A volt Hullámvendéglő kereszteződésénél még sok helyen zajlik út- és járdaépítés. KRESZ táblából ezen a területen sincs hiány, viszont úgy látszik, egyes autósok számára a tiltó és kötelező haladási irány táblák láthatatlanok.

A Hullám vendéglőnél az autósoknak a forgalom szempontjából három dolgot érdemes észben tartani. Az első, hogy az Izsáki úton a város felől és a város felé is lehet egyenesen közlekedni. Plusz ehhez, hogy az M5-ös autópálya felől érkezők jobbra rákanyarodhatnak a Könyves Kálmán körútra. Viszont a Vízmű utcai ágat a kereszteződésben egyelőre még csak az autóbuszok használhatják, bár ezt a rebellis autósok vagy a figyelmetlen sofőrök nem nagyon tartják be.

Pedig kötelező haladási irány, zsákutca és behajtani tilos táblákból sincs hiány. A helyszínen egy a kivitelezésben résztvevő szakember elmondta, annyi a szabálytalan sofőr, hogy csoda, hogy eddig nem történt komolyabb baleset. Sokszor pedig a munkagépeknek és az átközlekedő buszoknak is útjába kerülnek a szabálytalankodók.

Noha a Könyves Kálmán körút felé kanyarodók számára már elkészült a végleges felfestés és külön zöld jelzés is van, sokan még mindig inkább a Homok utca felé kerülnek. Igaz, hogy a városközpont vagy a Petőfiváros felől ez a kereszteződés a legrövidebb és leglogikusabb, mivel a szabályosan közlekedők máshogy nem tudnak eljutni a körútra. A Vízmű utcai korlát feloldásáig tehát még sok terhelést kap Alsószéktó ezen része.