Nagy érdeklődés övezte a II. Yamato Budo Gálát

2023. 04. 02., 19:23
A japán tradíciók és harcművészetek világába kalauzolták el a vendégeket szombaton a Gáspár András Technikumban. A II. Yamato Budo Gálán őexcellenciája Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete is tiszteletét tette.
A galéria 54 képet tartalmaz

Szusi és szamuráj kardkészítők is várták a vendégeket szombaton a II. Yamato Budo Gálán. Az eseményen a japán tradíciók és harcművészetek világába csöppenhettünk.

A rendezvény bemutatja a japán kultúra egy jelentős szeletét, a tradicionális harcművészetet. A szervezők célja, hogy minél többen megismerkedjenek a japán kultúrával, annak különböző stílusaival, az ehhez kapcsolódó spirituális világgal, melyet a békesség és a harmónia kifejezések jellemeznek a legjobban
— fogalmazott a rendezvény megnyitóján dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képvidelő.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás azt is hangsúlyozta: a rendezvény sikerének titka a harcművészeti bemutatókon túl az élményekben gazdag kiállítások, bemutatók, előadások, kísérő rendezvények. A japán-magyar kapcsolatok csupán egyik szelete a japán harcművészet európaiak számára rejtelmes és izgalmas világa. Nem nehéz párhuzamot találni Japán és Magyarország történetében. A Kecskemét-Aomori Baráti Kör is évtizedek óta ápolja a kapcsolatot.

– Negyven éve foglalkozom harcművészettel. Karatéval kezdtem, majd szamuráj kardvívással folytattam. Később volt lehetőségem Japánba utazni, ahol jobban megismertem a japán kultúrát és szerettem volna ezt hazahozni és átadni a magyar embereknek. A yamato szó a békességet és a harmóniát jelképezi, és itt mindenki megtalálja ezeket a japán kultúrán keresztül. A gyönyörű kegytárgyak és eszközök mind manufakturális készítésűek, ami azt jelenti, hogy nagy türelem és hosszú idő kell hozzájuk, úgy, mint bárminek a tökéletes elsajátításához – mondta Prikkel Antal, a Yamato Budo Akadémia elnöke.

A II. Yamato Budo Gálán őexcellenciája Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete is tiszteletét tette. Prikkel Antal elmondta, hogy hagyományt szeretnének teremteni a Yamato Budo Gálából, sőt, már az is szóba került, hogy akár 2 naposra fogják szervezni az eseményt, mivel nagyon nagy az érdeklődés a japán kultúra iránt.

Kapcsolódó cikk