Negyvenéves a református templom Szappanos-harangja

2024. 05. 14., 15:49
Kalandos életútja volt a kecskeméti református templom ún. Szappanos-harangjának. Többször beöntötték háborús célra, majd az újraöntés után 1984. május 13-án szentelték fel. Erre emlékezve a Kossuth Rádió május 14-én Kecskemétről, a református templomból közvetítette a déli harangszót.
Fotó: Gyenes Kata
A galéria 16 képet tartalmaz

Egyperces ünnepi harangszó csendült fel délben a kecskeméti református templomban, ugyanis a Szappanos-harang tegnap ünnepelte felszentelésének 40. évfordulóját.

Negyven éve szentelték újra az úgynevezett Szappanos-harangot, május 13-án, 1984-ben, és ma ennek tiszteletére fog megszólalni a Kossuth Rádióban ugyanez a harang
— ismertette Tóth Attila presbiter, történelemtanár, a Kecskeméti Református Általános Iskola igazgatója

A református templomban négy harang lakik, ezek közül a Szappanos a második legnagyobb, 980 kg. Elég kalandos életútja volt, eredetileg 1854-ben öntette Szappanos István főgondnok elhunyt felesége tiszteletére.

Szolgálta is a gyülekezetet ez a harang egészen 1916-ig, amikor a XX. század viharai kicsit megtépázták. 1916-ban lefoglalták, beöntötték háborús célokra, majd 1925-ben ez a család újra kiöntette ezt a harangot. Azután 1944-ben megint elvitték a harangunkat, és megint háborús célokra használták fel
— magyarázta Tóth Attila.

Az újraöntésre csak 1984-ben kerülhetett sor, ekkor ünnepelte a templom a 300. évfordulóját. A harang adományozója özv. dr. Héjjas Elekné Bódogh Kornélia volt, aki édesanyja, Szappanos Kornélia révén kötődött a Szappanos-családhoz. A harang azóta is áhítatra szólít itt a kecskeméti református templomban, illetve funkciója még, hogy a hölgyek temetésén tisztelegjen.